Kevättalven ennuste: Lämpö pöllähtää täysin yllättävälle alueelle – "Nyt ei kannata odottaa liikoja"
Euroopan keskuksen (ECMWF) uusi kuukausiennuste yltää nyt pidennettynä maaliskuun loppuun saakka. Sen perusteella paukkupakkaset ovat pian ohi ja lämpimin ilma ohjautuu ehkä hieman yllättäen pohjoisimpaan Lappiin.
Maaliskuun alku näyttää ennusteessa vielä kylmältä, joten kevään perään haikailevien ei kannata vielä odottaa liikoja. Myöhemmin maaliskuussa lämpötilat näyttävät kuitenkin asettuvan lähemmäs pitkän ajan keskiarvoja. Pidennetyn kuukausiennusteen valossa kulunut viikko on todennäköisesti jäämässä tämän talven kylmimmäksi.
Pitkissä sääennusteissa on kuitenkin aina epävarmuutta varsinkin Suomen leveysasteilla, joten niihin tulee suhtautua varauksella.
Lue lisää aiheesta: Näin pitkän ajan ennusteet syntyvät ja näin niitä tulee tulkita
Viikko 15.–21. helmikuuta: Voimakas lauhtuminen Lapissa, paukkupakkaset valuvat etelämmäs Eurooppaan
Kuukausiennusteen ensimmäisellä tarkasteluviikolla koko pohjoinen ja keskinen Eurooppa ovat talvisen kylmän korkeapaineen vaikutuspiirissä. Sen itäpuolitse leviää erittäin kylmää ilmamassaa pitkälle kohti Välimerta. Kylmä säätyyppi pitää myös sademäärän suuressa osassa Suomea tavanomaista pienempänä.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
En muista hetkeen nähneeni ennusteissa yhtä hyytävää menoa esimerkiksi Mustanmeren, Turkin ja Balkanin ympäristössä, missä pakkanen voi kiristyä 10–25 asteeseen ja erittäin suuret lumikertymät näyttävät todennäköisiltä. Istanbulissa lunta voi sataa kymmeniä senttimetrejä ja lumivaippaan peittyy ehkä myös Kreikan pääkaupunki Ateena.
"En muista hetkeen nähneeni ennusteissa yhtä hyytävää menoa"
Suomessakin pakkanen on helmikuun kolmannella viikolla paikoin kireää, mutta trendi on kuitenkin lauhtuva loppuviikkoa kohden mentäessä. Poikkeama tavanomaista kylmempään suuntaan on suurin maan eteläosassa, 1–3 astetta. Sitä vastoin Lappiin kiertyy korkeapaineen pohjoispuolitse Jäämereltä lauhempaa ilmaa ja Pohjois-Lapissa viikosta on ennusteen mukaan muodostumassa jopa 3–6 astetta normaalia lämpimämpi.
Lämpö saapuukin nyt varsin yllättävälle alueelle ja yllättävästä suunnasta.
Viikko 22.–28. helmikuuta: Ensimmäinen henkäys kevättä?
Helmikuun viimeisellä viikolla ilmanpainepoikkeama tavanomaista korkeampaan suuntaan on yhä merkittävä Skandinavian yllä, joskin nyt korkeapaineen keskus näyttäisi siirtyvän lännemmäs kohti Britteinsaaria. Sademäärät pysyvät yhä suuressa osassa maata tavanomaista niukempina, Lapissa tavanomaisina.
Lämpötilojen osalta on havaittavissa mielenkiintoinen kehityssuunta: kylmin ilma olisi väistymässä kuun loppupuolella jo selvästi Suomen itäpuolelle ja Lappi näyttää yhä tavanomaista lämpimämmältä. Jos korkeapaine asettuu ennusteen mukaisesti Norjanmeren ja Britteinsaarten ympäristöön ja perusvirtaus käy Fennoskandiassa luoteen puolelta, voisi tämä asetelma laukaista föhn-tuulen.
En pidä mahdottomana, etteikö jo helmikuun lopussa koettaisi ensimmäinen henkäys kevättä: auringonpaistetta ja lämpöasteita. Aikaista kevään alkamista ei kuitenkaan kannata odottaa.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
"En pidä mahdottomana, etteikö jo helmikuun lopussa koettaisi ensimmäinen henkäys kevättä"
Tilastollisesti kevät alkaa maan eteläosassa maaliskuun loppupuolella ja muualla maassa huhtikuun aikana, Lapissa paikoin myöhemmin.
Viikko 1.–7. maaliskuuta: Ei nuolaista ennen kuin tipahtaa
Maaliskuun puolella ennusteen epävarmuus kasvaa jo merkittävästi. On kuitenkin viitteitä siitä, että tavanomaista korkeamman ilmanpaineen alue keskittyy yhä Britteinsaarten ja Skandinavian ympäristöön. Suomessa sää jatkuisi tavanomaista kuivempana.
Lämpötilojen puolesta kuukausiennuste liputtaa paluuta tavanomaista kylmempään säätyyppiin lauhtuvan helmikuun lopun jälkeen. Ei siis nuolaista ennen kuin tipahtaa – hyinen ilmamassa näyttää väijyvän Suomea useaan otteeseen.
Aurinkoisessa kevättalven säässä kuukausiennusteen sanoma maaliskuun alusta viittaa hyvin kylmiin pakkasöihin, mutta vastapainona olisi lämpimämpiä iltapäiviä ja upeita hiihtokelejä. Maaliskuun alussa auringon lämmitys tuntuu jo selvästi, vaikka ilmamassa kylmää olisikin. Yön kylmimmän ja päivän lämpimimmän hetken välinen lämpötilaero voi olla yli 20 astetta.
Lue myös: Tällainen on maaliskuun sää Suomessa tilastollisesti
Viikko 8.–14. maaliskuuta: Muutos matalapainesäähän
Maaliskuun edetessä lämpötila- ja sateisuuspoikkeamat haalistuvat koko Euroopan yltä, mutta maaliskuun toisella viikolla Pohjois-Euroopan korkeapaine näyttäsi lopultakin antavan periksi ja ennusteissa näkyy merkkejä tavanomaista alhaisemmasta ilmanpaineesta.
Kuukausiennuste viittaa siihen, että matalapainetoiminta pääsisi vilkastumaan ja samalla lämpötilat palautuisivat lähemmäs pitkän ajan keskiarvoja. Maaliskuun edetessä tämä tarkoittaisi jo iltapäivisin lämpöasteita maan etelä- ja keskiosassa, pohjoisessa heikkoa pakkasta.
Maaliskuun loppu: Korkeapaineiden painopiste etelämpänä
Pidennetyssä kuukausiennusteessa maaliskuun loppupuolella näkyy merkkejä korkeapaineen painopisteen siirtymisestä Keski- ja Etelä-Eurooppaan. Suomessa sademäärät palautuvat lähemmäs pitkän ajan keskiarvoa, mikä viittaa tavanomaiseen ja vaihtelevaan kevättalven säähän.
Ennusteen perusteella lämpötiloissa ei olisi odotettavissa suuria heittoja suuntaan eikä toiseen, joten jos eurooppalaisen säämallin näkemys maaliskuusta toteutuu, pääsisi terminen kevät alkamaan ajallaan maan eteläosassa jo maaliskuun aikana.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Lue seuraavaksi: Tulevan kevään sääennuste julki! "Aivan uniikki tilanne, toivottavasti tämä toteutuu"