Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennusteessa jännitystä: Hellettä näkyvissä, mutta Suomi keikkuu…
Kuukausiennuste |

Kuukausiennusteessa jännitystä: Hellettä näkyvissä, mutta Suomi keikkuu arvoituksellisella rajalla

Kesälämpöä Vaasassa.
Juhannuksen jälkeisen viikon ennusteissa on lämmintä säätä. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 2.6.2024

Kuukausiennuste kesän jatkosta on vaihdellut, sillä Suomi keikkuu lännen tavanomaista lämpimämmän ja idän tavanomaista viileämmän ilman välissä. Tuoreen ennusteen mukaan kesäkuun lopussa ja heinäkuun alussa Suomen sää kallistuisi kuitenkin keskimääräistä lämpimämmän sään puolelle. Päivittäisennusteissa on näkynyt helteistä ilmaa juhannuksen jälkeiselle viikolle.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 19. kesäkuuta.

– Kuukausiennusteen mukaan juhannuksen jälkeinen viikko on viikkokeskiarvoissa koko Suomessa ajankohtaan nähden lämmin ja vähäsateinen korkeapaineviikko. Viikon keskilämpötila on meillä 1–2 astetta tavanomaista korkeampi, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 19.6.2024)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus

24.–30.6.

(Viikko 26)

Viikko on ajankohtaan nähden lämmin ja vähäsateinen.Kohtalainen

1.–7.7.

(Viikko 27)

Viikon keskilämpötilat ovat hieman tavanomaista korkeampia. Sateita tulee tavanomaista vähemmän.Heikko

8.–14.7.

(Viikko 28)

Sään ennustettavuus on jo heikentynyt, mutta näyttää siltä, että viikko on hieman tavanomaista lämpimämpi. Sade-ennuste kallistuu lievästi vähäsateiseen säähän päin.Heikko

15.–21.7.

(Viikko 29)

Viikko on hieman tavanomaista lämpimämpi. Sateisiin ennuste ei enää juuri ota kantaa.Heikko

Kesäkuun 24. päivä alkava viikko: Hellettä näkyvissä – viileä ilmaa väijyy idän puolella

Kuukausiennusteet ovat viime aikoina vaihdelleet kesäkuun lopun ja heinäkuun alun osalta näyttäen ajoittain tavanomaista lämpimämpää ja ajoittain tavanomaista viileämpää tai tavanomaisia lämpötiloja.

Nyt tuoreen kuukausiennusteen mukaan juhannuksen jälkeinen viikko on Suomessa 1–2 astetta keskimääräistä lämpimämpi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Fennoskandian yllä vahvistuu viikon edetessä korkeapaine. Viikko on kuukausiennusteen mukaan niin meillä kuin laajemminkin pohjoisessa Euroopassa ajankohtaan nähden lämmin ja vähäsateinen. Korkeapaine näyttää vahvistuvan Suomessa myös päivittäisennusteiden mukaan – helteisessä ilmassa lämpötila voi nousta paikallisesti viikon edetessä jopa 30 asteeseen, Joanna Rinne ennustaa.

Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

Ennusteeseen liittyy kuitenkin vielä epävarmuutta.

– Vasta tuoreimmat sääennusteet ovat saaneet korkeapaineen vahvistumaan Suomessa niin, että helleilmamassa leviää meille kunnolla. Aiemmissa ennusteissa korkeapaine on jäänyt Suomeen verrattuna lännemmäksi, ja lämpimän ilmamassan sijaan meille on levinnyt pohjoisen puolelta kylmää ilmaa. Uusimmassa kuukausiennusteessa tämä kylmä ilma näkyy vahvasti Venäjällä Suomen itäpuolella. Vaikka helteisen ilman toteutuminen meillä näyttää nyt todennäköiseltä, muutokset ennusteessa saattaisivatkin tuoda Suomeen ajankohtaan nähden kylmää ilmaa helteisen sijaan. Silloin ennuste saattaisi muuttua meillä myös sateisemmaksi, Joanna Rinne pohtii.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Eteläisessä ja paikoin keskisessä Euroopassa 17. kesäkuuta alkanut viikko on ollut kuuma ja Länsi- ja Keski-Euroopassa kovien ukkostenkin sävyttämä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kuukausiennusteen mukaan 24. kesäkuuta alkava viikko on tavanomaista lämpimämpi erityisesti Kaakkois- ja Pohjois-Euroopassa, Britteinsaarilla, osassa Saksaa, Puolaa sekä paikoin eteläisen Euroopan maissa.

– Saksan ja Puolan tienoilla lämpötila voi nousta enimmillään yli 30 asteeseen joinakin viikon puolivälin päivinä. Paikallisia 30 asteen ylityksiä on odotettavissa myös esimerkiksi Ruotsissa. Euroopassa viikon korkeimpia lämpötiloja on kuitenkin odotettavissa Espanjaan, jossa viikon lopulla lämpötila voi mahdollisesti nousta jopa 40 asteen tuntumaan, Joanna Rinne sanoo.

Sateita tulee kuukausiennusteen perusteella 24. kesäkuuta alkavalla viikolla Italian ja Balkanin suunnalla tavanomaista runsaammin, muualla Euroopassa ajankohdalle tavanomainen määrä tai tavanomaista vähemmän.

– Runsaita sadekuuroja, myös ukkosia, on odotettavissa ensi viikolla etenkin pohjoisen Italian ja Sveitsin ympäristössä.

Heinäkuun 1. päivä alkava viikko: Suomessa vähän keskimääräistä lämpimämpi alku heinäkuulle

Kuukausiennusteen mukaan 1. heinäkuuta alkava viikko on Suomessa hieman keskimääräistä lämpimämpi ja vähäsateisempi.

– Ennusteeseen liittyy jo epävarmuutta siitä, miten pohjoisen Euroopan korkeapainejakso purkautuu tai purkautuuko se ylipäänsä. Näyttää siltä, että Norjassa ja osassa Ruotsia viikko on vielä selvästi ajankohdan keskiarvoja lämpimämpi. Muuallakin Euroopassa erot ajankohdan keskiarvoon nähden ovat varsin epämääräisiä, mikä kielii sään muuttumisesta heikommin ennustettavaksi, Joanna Rinne sanoo.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa kesä–heinäkuun vaihteessa maan eteläosassa 20–24 astetta, maan keskiosassa 18–22 astetta ja pohjoisessa 16–22 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 14–16 astetta.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

– Kuukausiennusteen mukaan sateita tulee 1. heinäkuuta alkavalla viikolla vähän tavanomaista enemmän osassa Keski-Eurooppaa ja sieltä Venäjän suunnalle ulottuvalla vyöhykkeellä, mikä yhdessä Fennoskandian hennon tavanomaista vähäsateisemman signaalin kanssa viittaa siihen, että korkeapainesää saattaa joidenkin kuukausiennusteen osajäsenten mukaan vielä jatkua ainakin osan viikkoa meilläkin. Ennuste voi toteutua kuitenkin myös monella muulla tavalla.

Heinäkuun 8. ja 15. päivä alkavat viikot: Millainen on heinäkuun jatko?

Heinäkuun 8. ja 15. päivä alkavat viikot näyttävät kuukausiennusteessa Suomen osalta nyt melko samanlaisilta kuin heinäkuun ensimmäinen viikkokin.

– Ennuste kallistuu varovasti ajankohtaan nähden tavanomaista lämpimämmän sään puolelle niin Suomessa kuin laajemminkin Fennoskandiassa. Sateisiin ennuste ei enää juuri ota kantaa, mutta ne painottuvat meillä pikemmin hieman tavanomaista kuivempaan kuin sateiseen päin, Joanna Rinne toteaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Tältä näyttää kesän ja alkusyksyn pitkä ennuste!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 24.6.2024 klo 10.24

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat