YK:n ilmastokokous alkaa sunnuntaina Egyptissä – tavoitteena vauhdittaa Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanoa
YK:n ilmastosopimuksen osapuolet kokoontuvat Egyptin Sharm el-Sheikhiin 6.–18. marraskuuta. COP27-ilmastokokouksessa jatketaan työtä Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanemiseksi.
Kokouksen tärkein tavoite on pitää 1,5 asteen tavoite yhä saavutettavissa, kertoo ympäristöministeriö. Vuonna 2016 voimaan tulleen Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteena on pitää maapallon keskilämpötilan nousu selvästi alle kahdessa asteessa suhteessa esiteolliseen aikaan ja pyrkiä toimiin, joilla lämpeneminen saataisiin rajattua alle 1,5 asteen. Ympäristöministeriö toteaa tiedotteessaan, että maiden nykysitoumusten mukaisilla toimilla maapallo lämpenee noin 2,4–2,6 astetta.
Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalon mukaan toimia on kiristettävä, jotta 1,5 asteen tavoite pysyy saavutettavissa.
– Takana on jälleen yksi vuosi, jolloin lämpöennätykset ovat rikkoutuneet ympäri maailmaa ja päästöt ovat jatkaneet kasvuaan. Toimia on kiristettävä nopeasti, jotta globaalit päästöt saadaan käännettyä laskuun ja ilmaston lämpeneminen rajattua 1,5 asteeseen. Etenkin maailman suurilta talouksilta tarvitaan nyt enemmän, ministeri Ohisalo sanoo.
Kokouksen aiheina myös ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja ilmastorahoitus
Päästöjen vähentämisen lisäksi ilmastokokouksen keskeisiä teemoja ovat ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja ilmastorahoitus.
– Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät jo ympäri maailmaa. Pakistanin tulvat, Afrikan ruokakriisi ja Euroopan ennätyskuivuus – yksikään talous ei ole ilmastokriisiltä suojassa, mutta on selvää, että kriisi runtelee pahiten köyhiä maita. Kaikkein haavoittuvimpien maiden huoli otetaan vakavasti. Päästöjen nopea vähentäminen on olennaista, sillä jos emme onnistu hillitsemään ilmastonmuutosta, ilmastokriisin lasku kasvaa eksponentiaalisesti, Ohisalo toteaa.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Kokouksen alussa maanantaina 7. marraskuuta pidetään valtionjohtotason huippukokous, jossa Suomea edustaa pääministeri Sanna Marin. Pääministeri Marin pitää kokouksessa Suomen kansallisen puheenvuoron.
Jälkimmäisellä kokousviikolla Suomen valtuuskuntaa johtaa ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo. Myös sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen osallistuu kokouksen tapahtumiin.
Lue seuraavaksi: Raportti: Lämpötilat ovat nousseet Euroopassa yli kaksinkertaisesti maailman keskiarvoon verrattuna