Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Tuntuuko kesä 2024 helteiseltä? Tilastojen mukaan ei ihme!
Blogi |

Tuntuuko kesä 2024 helteiseltä? Tilastojen mukaan ei ihme!

Auringonnousu Salossa.
Tänä kesänä on ollut runsaasti helteisiä päiviä. Kuva: Vili Lindegren, Salo

Helle jakaa mielipiteitä, toiset rakastavat ja toiset vihaavat helteistä säätä. Tilastojen valossa vuosi 2024 on ollut tavanomaista helteisempi jo toukokuusta asti, ja heinäkuun paikkakuntakohtaisten helletilastojen ykkössijalle noussut paikkakunta tänä vuonna saattaa yllättää.

Päivä määritellään Suomessa hellepäiväksi, jos ainakin yhdellä säähavaintoasemalla mitataan yli +25,0 asteen lämpötila. Eli +25,0 asteen lämpötila ei vielä riitä hellerajan rikkoutumiseen, vaan lämpötilan on oltava vähintään +25,1 °C.

Suomessa ensimmäiset hellepäivät havaitaan yleensä toukokuussa, ja syyskuussa helteisiä päiviä ei havaita edes joka vuosi. Tilastokauden 1991–2020 aikana Suomen helteisin kuukausi eli kuukausi, jolloin hellepäiviä mitataan keskimäärin eniten, oli heinäkuu. 

Keskimääräisenä vuonna toukokuussa mitataan hellettä 3 päivänä, kesäkuussa 8 päivänä, heinäkuussa 16 päivänä ja elokuussa 9 päivänä. Syyskuussa hellettä havaitaan tilastollisesti alle yhtenä päivänä eli harvemmin kuin vuosittain.

Taulukko näyttää hellepäivien lukumäärän kuukausittain keskimääräisenä vuonna (vertailukautena 1991–2020), kuluvana vuonna 2024 sekä kahtena edellisenä vuotena.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Hellepäivien lukumäärä kuukausittain
 Keskiarvo
1991–2020
202420232022
Toukokuu31621
Kesäkuu814197
Heinäkuu1620917
Elokuu9 1019

Taulukosta nähdään, että kuluva vuosi on ollut selvästi helteisempi kuin keskimääräinen vuosi, ja myös pääosin helteisempi kuin kaksi edellistä vuotta. Poikkeuksen tekee vuoden 2023 kesäkuu, jolloin hellepäiviä oli vielä enemmän kuin vuonna 2024.

Tämän vuoden luvuissa toukokuu hyppää erityisesti silmään. Toukokuussa 2024 Suomen päälle asettui pitkäksi aikaa helteinen sulkukorkeapainetilanne, joka nosti hellepäivien lukumäärän peräti 16 päivään, kun toukokuun keskiarvo olisi 3 hellepäivää. Toukokuu olikin Suomen digitoidun mittaushistorian aikana ennätyksellinen; vuodesta 1961 alkaen Suomessa ei ole kertaakaan aiemmin mitattu yhtä montaa hellepäivää toukokuun aikana.

Miten helteet ovat jakautuneet Suomen sisällä?

Hellepäivätilastoissa päivä määritellään hellepäiväksi, jos hellelämpötila on mitattu millä hyvänsä havaintoasemalla Suomessa. Tilastot eivät kerro mitään siitä, kuinka lämmintä on ollut eri alueilla Suomessa – hellettä on saattanut olla yhtenä päivänä Varsinais-Suomessa, seuraavana Lapissa.

Siksi kiinnostava tieto on myös se, millä säähavaintoasemalla hellepäiviä on kussakin kuussa mitattu eniten. Tähänastisena vuonna ykkössijat ovat jakautuneet seuraavasti:

Helteisimmät paikkakunnat kuukausittain 2024
(31.7. mennessä)
 Paikkakunta

Hellepäivien
lukumäärä

Keskimääräinen
hellepäivien
lukumäärä
alueella
ToukokuuTampere, Heinola120–1 kpl
KesäkuuLappeenranta, Kouvola, Joensuu,
Mikkeli, Savonlinna
112–3 kpl
HeinäkuuUtsjoki142 kpl

Toukokuussa helteitä mitattiin eniten eteläisen sisämaan kaupungeissa, kesäkuussa itäisessä Suomessa ja heinäkuussa yllättäen Pohjois-Lapissa. Jokaisessa kuussa helteisimmillä alueilla hellepäiviä mitattiin moninkertaisesti enemmän kuin samalla alueella keskimääräisenä vuonna samaan aikaan.

Helteisen Utsjoen aiheuttivat riittävän lämmin ilmamassa sekä säätilanteet, jotka useina päivinä heinäkuussa pitivät Pohjois-Lapin sään aurinkoisena, vaikka muualla Suomessa oli monin paikoin pilvisempää. Utsjoki Kevon havaintoasemalla mitattiin 20.–24.7. joka päivä Suomen korkein lämpötila, ja neljänä näistä päivistä lämpötila ylitti +29 asteen rajan, yhtenä peräti +30 asteen rajan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Muutaman paikkakunnan hellepäivien lukumäärät Suomessa vuonna 2024 tähän asti:

Hellepäivien lukumäärä 9 havaintoasemalla 2024
(31.7. mennessä)
 ToukokuuKesäkuuHeinäkuuYhteensä
Helsinki
Kaisaniemi
33410
Helsinki-Vantaa88925
Turku Artukainen87823
Tampere Härmälä126321
Mikkeli
lentoasema
11111133
Joensuu Liperi810927
Oulu Lentoasema43815
Rovaniemi
rautatieasema
441018
Utsjoki Kevo141419

Taulukko näyttää monia kiinnostavia asioita. Esimerkiksi Helsinki Kaisaniemen ja Helsinki-Vantaan lentoaseman välinen välimatka on vain noin 16 kilometriä, mutta meren viilentävän vaikutuksen, erityisesti merituulen takia Kaisaniemessä on ollut vain 11 hellepäivää, kun taas Helsinki-Vantaan lentoasemalla niitä on ollut 25 kappaletta. Vastaavat lämpötilaerot ovat tyypillisiä rannikon tuntumassa myös muualla Suomessa. Helteen välttelijän kannattaakin asua aivan meren rannikolla tai saaristossa.

Monilla havaintoasemilla vuonna 2024 hellepäivien lukumäärät ovat olleet touko-, kesä- ja heinäkuussa keskenään samaa luokkaa. Näin ei kuitenkaan ole kaikkialla: Lapin havaintoasemilla hellettä on ollut heinäkuussa selvästi runsaammin kuin aiempina kuukausina, kun taas Tampereen Härmälässä hellepäivien määrä väheni selvästi toukokuun jälkeen.

Yksittäisten havaintoasemien helleluvut eivät vastaa välttämättä ympäristönsä tilannetta laajemmin; paikallisilmiöt, kuten vesistöt ja sadekuurot, voivat vaikuttaa yksittäisten havaintoasemien hellepäivien määrään.

Kesäisen päivän pilviä.
Helteiset päivät eivät aina ole pilvettömiä. Arkistokuva: Juhani Peltonen, Ruissalo, Turku

Vuoden 2024 hellepäivien määrä on jo keskimääräisen koko vuoden lukemaa suurempi

Vertailukautena 1991–2020 hellepäiviä on ollut keskimäärin 36 kappaletta koko kesässä koko Suomessa, kun tänä vuonna 2024 hellepäiviä on jo heinäkuun loppuun mennessä ollut 50 kappaletta. Hellepäivien lukumäärä on siis ylittänyt vuosikeskiarvon jo reilusti, vaikka elokuu on vielä edessä. 

Vuonna 2023 hellepäiviä oli yhteensä 40 kappaletta ja vuonna 2022 43 kappaletta. Myös nämä lukemat ovat jo ylittyneet.

Tämän vuoden hellepäivien suurta lukumäärää ei voi suoraan pistää ilmaston lämpenemisen seuraukseksi, mutta ilmastonmuutoksen myötä ajankohdan keskiarvoja helteisempien kesien esiintymisen todennäköisyys on kasvanut. Tämänkaltaisia vuosia siis esiintyy meillä nykyilmastossa useammin kuin ennen ilmastonmuutosta olisi voinut esiintyä.

Ilmastonmuutos vaikuttaa helteisten vuosien esiintymistodennäköisyyteen, mutta yksittäisten vuosien, myös tämän vuoden, helteisyyden taustalta löytyvät hellettä suosivat suursäätilanteet eli Euroopan alueen korkea- ja matalapaineiden sekä ilmamassojen asettuminen Suomen suhteen.

Voisiko vuosi 2024 olla hellepäivien lukumäärässä ennätyksellinen?

Suomen mittaushistorian digitoidun ajan hellepäivien määrän ennätys on vuodelta 2002, jolloin hellepäiviä oli yhteensä 65 kappaletta. Jotta ennätys rikkoutuisi tänä vuonna, elokuussa tai sen jälkeen pitäisi olla vielä ainakin 16 hellepäivää

Päivittäisennusteet eivät ulotu niin pitkälle, että olisi mahdollista arvioida koko elokuun hellepäivien lukumäärää ennakkoon. Pitkän ajan ennusteissa ei ole näköpiirissä laajaa koko maan kattavaa hellejaksoa, mutta koska hellepäivän määritelmän täyttymiseen ei tarvitse laaja-alaista hellettä, hellepäivien suuri lukumäärä elokuussakin voisi vielä olla täysin mahdollinen. 

Lue myös: Tuore kuukausiennuste: Elokuulle näkyvissä tavanomaista lämpimämpi jakso

Joanna Rinne
meteorologi

Päivitetty 1.8.2024 klo 12.15

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat