Sää poikki! Ilmakehän giljotiini halkaisee Euroopan kahtia: "Aivan älytön lämpötilaero"
Euroopan maarajat ovat tällä hetkellä visusti kiinni ja pian myös ilmakehä kehittää oman näkymättömän rajavyöhykkeensä.
Viikonvaihteessa Keski- ja Itä-Euroopan yllä kulkee veitsenterävä ilmamassojen rajavyöhyke, missä talvinen ja kesäinen ilma joutuvat törmäyskurssille. Keski-Euroopan kesäsäät voivat silmänräpäyksessä vaihtua jopa lumipyryyn. Esimerkiksi Puolan sisällä on tämän hetkisen ennusteen mukaan ensi maanantaina aivan älytön lämpötilaero: maan itäosassa kivutaan yli 25 asteen, kun taas länsipuolella lämpötilat jäävät alle viiden asteen.
Ensin liki hellettä, sitten takatalvi
Kutkuttava tilanne Euroopan ilmakehässä alkaa kehittyä lähipäivien aikana. Iberian niemimaalle on rantautumassa matalapaineen alue, jonka itäpuolitse Keski-Eurooppaan pulpahtaa hyvin lämmintä ilmamassaa. Espanjassa päivän ylimmät lukemat ovat jo useampana päivänä kohonneet 30 asteen tuntumaan tai sen yläpuolellekin. Nyt myös naapurivaltiot saavat osansa tästä lämmöstä. Lauantaihin mennessä suuri osa Keski-Euroopasta näkee yli 20 asteen lämpötiloja, paikoin puhutaan suomalaisista hellelukemista.
Pohjois-Atlantilla oleva korkeapaine ja Ruotsin yllä syvenevä matalapaine pistävät kuitenkin kapuloita rattaisiin. Niiden välistä Atlantilta nytkähtää hurjan kylmä ilmapulssi kohti läntistä Eurooppaa sunnuntaina. Esimerkiksi Saksassa lämpötilat syöksyvät 10–20 asteella, mutta vieläkin suurempia syöksyjä on odotettavissa paikoin alkuviikolla.
Enimmillään lämpötila laskee Keski-Euroopassa yli 20 asteella vuorokaudessa. Toukokuinen takatalvikin koettelee: lunta tulee tupaan Etelä-Saksassa, Itävallassa ja Puolassa saakka.
Pietarin itäpuolella 20 astetta: "Tyypillinen tilanne kevätkuukausina"
Kun toisaalla kylmenee, niin toisaalla lämpenee. Suomea viikonvaihteessa lähestyvä syvenevä matalapaine imaisee Välimereltä lämmintä ja kosteaa ilmaa itäpuolelleen. Lämpö on alkuviikolla niin lähellä mutta kuitenkin niin kaukana: heti Pietarin itäpuolella lämpötilan lasketaan kohoavan yli 20 asteen.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Tämä on ihan tyypillinen tilanne kevätkuukausina, kun Etelä-Euroopan helleilmat nytkähtävät ensimmäisiä kertoja liikkeelle kohti pohjoista Eurooppaa. Ne matkaavat mieluiten mannerta pitkin ja kaartavat kylmän Itämeren kohdalla kohti koillista. Näin ollen usein käykin niin, että osa Baltian maista ja Venäjä saavat suvisäät, mutta Suomi on viileämmällä puolella.
Lue lisää viikonlopun säästä Suomessa:
Hetki lämpöä: +17 astetta ylittyi jälleen – pian käänne säässä
Päivitetty 18.5.2020 klo 18.45