Tuore kuukausiennuste: Säähän ratkaiseva käänne pääsiäisviikolla
Perjantaina julkaistun tuoreen kuukausiennusteen (ECMWF) mukaan sää on vielä aluksi hieman tavanomaista kylmempää, mutta ratkaiseva käänne voi olla edessä pääsiäisviikolla. Suomen itäpuolelle olisi vahvistumassa laaja korkeapaineen alue.
Meteorologinen kevät ei ole vielä alkanut missään päin Suomea ja tilastollisesti sen kynnyksellä ollaan maan eteläosassa jo maaliskuun viimeisellä viikolla ja muualla maassa huhtikuussa, pohjoisimmassa Lapissa toukokuussa. Euroopan keskuksen kuukausiennusteen mukaan kevät pääsee alkamaan ajallaan tänä vuonna.
Tutustu myös näihin:
Kylmä ja lämmin vuorottelevat alkuun
Maaliskuun 15. päivänä alkavalla viikolla kuukausiennuste ennakoi kylmän asetelman paluuta Eurooppaan. Suomen länsipuolella näkyy tavanomaista korkeamman ilmanpaineen alue ja kaakkoispuolellamme tavanomaista matalamman.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Viikko alkaa lämpöasteiden merkeissä suuressa osassa maata, mutta viikon puolivälissä näkyy viitteitä kylmän ilmamassan purkautumisesta koillisen suunnalta. Tilanne muistuttaa ilmanpainejakaumaltaan vähän kuluneen viikon kylmää asetelmaa, mutta yhtä kovia pakkasia ei ole näköpiirissä.
Kylmeneminen voi jäädä tilapäiseksi, sillä 10 vuorokauden päähän yltävissä numeerisissa ennusteissa näkyy jo merkittävä lauhtuminen viikon päässä föhn-tuulineen.
Ensi viikosta näyttää kuitenkin muodostuvan suuressa osassa Suomea 0–1 astetta tavanomaista kylmempi, Itä-Lapissa poikkeama on tätä suurempi. Viikosta ennustetaan monin paikoin aavistuksen verran tavanomaista kuivempaa.
Korkeapainetta kohden
Maaliskuun 22. päivä alkavalla viikolla sää jatkuu vaihtelevana, mutta tavanomaista korkeamman ilmanpaineen mahdollisuus alkaa Suomessa kohota. Kylmää ilmaa voi aika ajoin ohjautua idästä maan eteläosaan, missä lämpötila näkyy olevan aavistuksen verran tavanomaista matalampi. Suuressa osassa Suomea lämpötilapoikkeamaa ei näy suuntaan eikä toiseen.
Sää näyttää tavanomaista kuivemmalta ja mikäli korkeapaineen alue alkaa vähitellen vahvistua, kannattaa varautua kylmiin pakkasöihin ja vastapainona lämpimämpiin päiviin. Tilastollisesti terminen kevät alkaa maan eteläosassa jo maaliskuun viimeisellä viikolla, eli tässä vaiheessa vuorokauden keskilämpötila kohoaa pysyvästi plussan puolelle.
Lue myös: Mitä ovat termiset vuodenajat ja milloin ne vaihtuvat?
Pääsiäisviikolla selvä käänne
Pääsiäistä vietetään tänä vuonna verrattain varhain – jo huhtikuun ensimmäisenä viikonloppuna. Pääsiäisviikolla Euroopan suursäätilassa näyttäisi tapahtuvan ratkaiseva käänne, sillä Suomen itäpuolelle on kuukausiennusteen mukaan vahvistumassa laaja korkeapaineen alue.
Korkeapaineen reuna-alueella Suomessa vallitsisivat pääosin kaakon ja etelän puoleiset ilmavirtaukset. Myöhemmässä vaiheessa kevättä tai kesällä tämä olisi selvä helleasetelma, mutta vielä maalis–huhtikuun vaihteessa Venäjän mantereelta saapuva ilma ei ole kovin lämmintä.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
On kuitenkin mahdollista, että pääsiäisviikolla päivän ylimmät lämpötilat kohoavat jo selvästi plussan puolelle: vastaavassa tilanteessa aurinkoisessa korkeapainesäässä on huhtikuun alussa mitattu jo 10 asteen päivälämpötiloja, mutta vastaavasti öisin voi olla vielä pakkasta.
Suomen yllä ei näy merkittävää sademäärä- eikä lämpötilapoikkeamaa pääsiäisviikolla, eli mitään varsinaista lämpöaaltoa ei ehkä kannata korkeapaineesta huolimatta odotella.
Lämpimän sään todennäköisyys kasvaa huhtikuun edetessä
Kuukausiennusteen sanoma huhtikuun jatkosta on rohkaiseva kevään etenemisen kannalta: suuressa osassa Eurooppaa olisi tavanomaista korkeampi ilmanpaine ja kuun edetessä tavanomaista lämpimämmän sään todennäköisyys kasvaa Suomessa.
Ennusteen valossa kevät pääsisi alkamaan ajoissa myös muualla Suomessa ja etenemään ripeästi maan eteläosassa. Mikäli ennustettu asetelma korkeapainesäästä toteutuu, edessä voi olla hankala siitepölykevät.
Pitkiin sääennusteisiin liittyy kuitenkin aina epävarmuutta varsinkin korkeilla leveysasteilla. Parhaimmillaan ennusteet ovat suuntaa-antavia, eikä niiden perusteella voida päätellä yksittäisen päivän säätä. Lue lisää pitkien ennusteiden tulkitsemisesta täältä.