Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Katseet yötaivaalle: Perseidien tähdenlentoja voi ihastella tällä viikolla…
Uutiset |

Katseet yötaivaalle: Perseidien tähdenlentoja voi ihastella tällä viikolla – myös revontulikausi on alkanut

Elokuun revontulia Nivalassa.
Maanantain vastaisena yönä revontulia näkyi muun muassa Pohjois-Pohjanmaalla Nivalassa. Kuva: Heikki Hautala, Nivala, 8.8.2022

Öiden pimentyessä syksyä kohden päästään jälleen ajoittain ihailemaan revontulia. Maanantain vastaisena yönä revontulia nähtiin Suomessa paikoin. Myös tiistain vastaisena yönä revontulia saattaa näkyä. Lisäksi tällä viikolla voi pilvisyyden salliessa ihastella tähdenlentoja. Perseidien tähdenlentoparven tähdenlentojen parasta havaintoaikaa ovat yöt 10.–14. elokuuta. Aktiivisin vaihe koetaan lauantaina aamuyöllä 13. elokuuta.

Maanantain vastaisena yönä revontulia nähtiin paikoin eteläisessä Suomessa asti. Ilmatieteen laitoksen mukaan Auringon koronan aukosta lähtöisin oleva aurinkotuulen nopea virtaus aiheutti maanantain vastaisena yönä kohtalaisen geomagneettisen myrskyn. Revontuliennusteen mukaan revontulien todennäköisyys on kohtalainen myös tiistain vastaisena yönä.

Sään puolestakin revontulia olisi mahdollista nähdä laajalti.

– Tiistain vastaisena yönä Suomessa on laajoja selkeitä alueita, mutta alueittain myös sumua, joka saattaa estää näkyvyyden. Sumujen sijainti ei ole etukäteen hyvin ennustettavissa, vaan sumua voi esiintyä siellä täällä pitkin maata, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Perseidien tähdenlentojen aktiivisin vaihe lauantain vastaisena yönä

Revontulien lisäksi tällä viikolla taivaalla voi nähdä myös tähdenlentoja.

Perseidien tähdenlentoparvi elokuussa on usein yksi vuoden näyttävimmistä tähdenlentoparvista. Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan parasta havaintoaikaa ovat yöt 10.–14. elokuuta. Aktiivisin vaihe koetaan lauantaina aamyöllä 13. elokuuta. Täysikuun hetki kuitenkin sattuu perjantain 12. elokuuta aamuyölle, joten Kuun kirkkaus estää himmeämpien tähdenlentojen näkymisen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Koska pohjoisen yöt ovat tässä vaiheessa elokuuta edelleen hyvin valoisia ilman Kuun vaikutustakin, tähdenlentoja näkyy tällä viikolla käytännössä vain Oulun eteläpuolella.

Sääolojen puolesta tähdenlentoja on mahdollista nähdä viikon mittaan.

– Maan etelä- ja keskiosassa on tällä viikolla öisin yleisesti varsin laajoja pilvettömiä alueita, joten mahdollisuudet tähdenlentojen näkemiseen ovat hyvät. Tämänhetkisen ennusteen mukaan sää olisi maksimiyönä eli lauantain vastaisena yönä selkeä suurimmassa osassa maata. Torstaihin asti pohjoisessa on pilvisempää, mutta perjantain vastaisesta yöstä alkaen myös pohjoisessa on laajoja pilvettömiä alueita, Joanna Rinne ennustaa.

Perseidien tähdenlentoja elokuussa 2020.
Perseidien tähdenlentoja elokuussa 2020. Kuva: Timo Oksanen, Lieto, 12.8.2020

Tähdenlentoja näkyy eniten aamuöisin

Ursan mukaan katse kannattaa tällä viikolla suunnata yötaivaalle etenkin koillisen ja idän välille, mutta tähdenlentoja voi nähdä ympäri taivasta. Perseideistä saattaa jäädä taivaalle hetkeksi vana, jotkut saattavat näyttää punertavilta. Perseidien aktiivisimman vaiheen aikana voi näkyä myös poikkeuksellisen kirkkaita tähdenlentoja eli tulipalloja. Tähdenlentoja näkyy eniten aamuöisin, mutta niitä voi nähdä heti pimeän laskettua, mikäli taivas on selkeä.

Perseidien meteoriparveen kuuluvia tähdenlentoja on alkanut näkyä jo heinäkuun puolivälistä lähtien, ja niitä näkyy harvakseltaan vielä muutama viikko aktiivisimman vaiheen jälkeenkin.

Perseidit, kuten muutkin säännölliset meteoriparvet, johtuvat komeetanydinten murusista, joita ytimet jättävät radalleen kiertäessään Auringon ympäri. Mikäli maapallon rata kulkee läheltä tällaista pölyvanaa, osa tästä materiaalista pääsee vuorovaikuttamaan Maan kanssa. Komeettapöly kuumenee ja hehkuu maapallon ilmakehässä ja aiheuttaa valoviiruja, joita kutsutaan tähdenlennoiksi.

Lue seuraavaksi: Koulujen syyslukukausi alkaa, kesä jatkuu: Jopa 27 asteen lämpötilat palaamassa osaan maata loppuviikolla – katso ennuste

Foreca

Päivitetty 8.8.2022 klo 18.42

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat