Helmikuu hyydytti Euroopan, mutta ennusteissa näkyy mielenkiintoinen yksityiskohta: "Yläilmakehässä tapahtuu pian ratkaiseva käänne"
Helmikuussa Suomessa ja muuallakin Euroopassa on koettu hyytäviä hetkiä. Kylmä sää näyttäisi vielä jatkuvan tovin, mutta helmikuun puolivälissä yläilmakehän virtauksissa on näillä näkymin tapahtumassa ratkaiseva käänne, jonka myötä lauhemman sään todennäköisyys kasvaa eri puolilla keskileveysasteita.
Kulunut helmikuu on tuonut talvisia olosuhteita aina Kanariansaaria myöden, missä nähtiin lunta ja jäärakeita epätavallisen lähellä rannikkoa. Talven ihmemaata on riittänyt myös keskiseen Eurooppaan, missä ovat paikoin käsillä lumisimmat ja kylmimmät hetket 10 vuoteen. Erittäin kylmää kyytiä on nyt myös Yhdysvalloissa.
Tavanomaista ankaramman talvisään taustalla on heikentynyt polaaripyörre, jonka myötä kylmää ilmaa on päässyt virtaamaan laajoillekin alueille keskileveysasteita.
Pakkanen paukkuu aluksi
Loppuviikosta on kehkeytymässä Euroopassa hyvin kylmä. Torstaina sää on laajalti 10–15 astetta tavanomaista kylmempää Pohjois- ja Keski-Euroopassa, viikonlopun kuluessa hyytävin ilmamassa levittäytyy idemmäs Eurooppaan.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Näyttää siltä, että pakkanen paukkuu esimerkiksi torstaiaamuna paikoin Liettuassa, Puolassa ja Valko-Venäjälläkin 20 asteessa. Myös Britteinsaarilla on odotettavissa epätavallisen kylmä pakkasaamu.
Siperian hyiselle talvi-ilmalle on nyt avoin pääsy Eurooppaan, sillä Skandinaviassa sijaitsevan korkeapaineen itä- ja eteläpuolella ilmavirtaus käy koillisen suunnalta. Kovin paljoa kylmempi tämä asetelma ei voisikaan olla – kireimmät pakkaset mitataan tyypillisesti talvisissa pitkäkestoisissa korkeapainetilanteissa.
Yläilmakehässä muutoksen tuulia, suursäätyyppi voi pian vaihtua
ECMWF:n (Euroopan keskuksen) ennusteen mukaan yläilmakehässä noin 10 kilometrin korkeudessa tapahtuu pian ratkaiseva käänne: länsivirtaukset saattavat leveysasteillamme elpyä. Helmikuun alussa länsivirtausten keskimääräisessä voimakkuudessa näkyi notkahdus koko pohjoisella pallonpuoliskolla, mutta jo helmikuun puolivälin jälkeen tilanne saattaa muuttua.
"Yläilmakehässä noin 10 kilometrin korkeudessa tapahtuu pian ratkaiseva käänne"
Maaliskuuta lähestyttäessä länsivirtaukset ovat ennusteen mukaan jo keskimääräistä voimakkaampia, mikä kielii matalapainetoiminnan vilkastumisesta ja suursäätyypin lauhtumisesta. Nyt kun länsivirtaukset ovat keskimäärin heikkoja, kylmän sään todennäköisyys kasvaa keskileveysasteilla pohjoisella pallonpuoliskolla. Länsivirtausten elpyminen puolestaan antaa viitteitä siitä, että pahin kylmyys on pian taittumaan päin.
Tällä hetkellä tuorein kuukausi- ja vuodenaikaisennuste ovat hyvin linjassa tämän ennusteen kanssa. Kuukausiennusteen perusteella helmikuu näyttäisi jatkuvan kylmänä, mutta vuodenaikaisennuste antaa ymmärtää, että keväästä tulisi tavanomaista lämpimämpi.
Pitkän ajan ennusteisiin liittyy kuitenkin aina epävarmuutta, joten jää nähtäväksi, miten tilanne kehittyy.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Lue seuraavaksi: