Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Tukahduttaako tämä sääasetelma Suomen kesän? "En usko, että takatalvet…
Blogi |

Tukahduttaako tämä sääasetelma Suomen kesän? "En usko, että takatalvet olivat vielä tässä"

Eteläiselle reitille jumittuva polaarisuihkuvirtaus voi tuoda Suomeen viileän kesän, kuten kävi 
Eteläiselle reitille jumittunut polaarinen suihkuvirtaus toi Suomeen viileän kesän muun muassa vuosina 2015 ja 2008. Kuvassa on havainnollistettu, kuinka kylmä ilma jää suihkuvirtauksen pohjoispuolelle ja lämmin liikkuu sen etelä- ja itäpuolella. Kuva: Foreca

Jos aikaisemmat ennusmerkit pitävät paikkansa, tuleva kesä voi olla Suomessa viileä. Tuoreimman kuukausiennusteen mukaan kesän alkaminen saattaa tänä vuonna viivästyä.

Tammi-helmikuu 2020 olivat Suomessa laajalti ennätyslämpimiä, mutta lämpö alkoi pikkuhiljaa haalistua maaliskuun aikana. Huhtikuu oli jo maan keski- ja pohjoisosassa tavanomaista kylmempi kuukausi. Vaikka kulunut toukokuu onkin tähän mennessä ollut lämpöoloiltaan lähellä tilastollisia keskiarvoja, on odotettavissa, että lähiaikojen kolea sää kellauttaa tilastot kylmemmiksi.

Huippulämpimien talvien jälkeen tämä ei ole mitenkään erikoinen ilmiö: sää on harvoin jatkunut tavanomaista lämpimämpänä kesäkuukausille saakka ja yleensä kevätkuukaudet toimivatkin "vedenjakajana" tavanomaista lämpimämmän ja kylmemmän sään välillä.

Hyvin lämmintä putkea kesti kuluvana talvena yhteensä neljä kuukautta joulukuulta maaliskuulle – onko nyt odotettavissa vähintään saman verran kylmää kyytiä? 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Suihkuvirtauksen reitti ratkaisee kesän sään

Kuten muinakin vuodenaikoina, myös kesän säähän vaikuttaa meillä olennaisesti polaarisen suihkuvirtauksen reitti. Se kun toimii pohjoisen kylmän ja keskileveysasteiden lämpimän ilman jakajana. Yleensä polaarinen suihkuvirtaus kulkee leveyspiireillä 45–65 °N. 

Kylmin skenaario on, että polaarinen suihkuvirtaus jämähtäisi kesän ajaksi maamme eteläpuolelle. Kesät 2015 ja 2008 kuuluimme usein suihkuvirtauksen viileämmälle ja epävakaisemmalle puolelle, kun taas helleilma ohjautui Etelä-Euroopasta kohti Venäjää. Sekä vuonna 2015 että 2008 talvet olivat hyvin lämpimiä, mutta lämpöputki katkesi viimeistään toukokuussa ja vaihtui tavanomaista viileämpään säähän – aivan kuten nytkin.

Jos aikaisempiin merkkeihin on uskominen, lämmin talvi voi kostautua viileänä kesänä, vaikka pitkäaikaista tilastollista näyttöä tälle väittämälle ei olekaan osoitettu. 

Takatalvi voi vielä iskeä

Takatalvi on tullut kuluneen kevään aikana tutuksi ilmiöksi eteläsuomalaisille. Kun talvi ei tänä vuonna kunnolla päässyt alkamaan sille suotuisan aikaikkunan puitteissa, on se yrittänyt ryömiä meille vielä toukokuunkin puolella.

Takatalvi koetteli toukokuussa.
Takatalvi koetteli toukokuussa. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 11.5.2020

Euroopan keskuksen (ECMWF) julkaiseman kuukausiennusteen perusteella sää tulee olemaan Suomessa tavanomaista kylmempää pitkälle kesäkuulle saakka.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Ennusteessa näkyy kylmän ilman purkauksille suotuisa ilmanpainejakauma, jossa Suomen länsipuolella on tavanomaista korkeampi ja itäpuolella tavanomaista matalampi ilmanpaine. Tässä asetelmassa tuuli kävisi pohjoisen ja idän väliltä, mikä on tähän aikaan vuodesta yksi kylmimpiä ilmansuuntia.

En usko, että takatalvet olivat vielä tässä.

Lue myös: Minkälainen kesä seuraa talvea, jota ei koskaan tullut?

 

Markus Mäntykannas

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat