Näin kuumaa kesän alkua ei kovin usein koeta: Kesäkuu oli monin paikoin ennätyksellisen lämmin – korkein lämpötila peräti +33,5 astetta
Kesäkuussa jännitettiin, meneekö Suomen mittaushistorian kesäkuun lämpöennätys rikki. Ennätyksestä jäätiin vähän, mutta hellepäiviä oli peräti 21 kappaletta. Kuukausi päättyi Päivö-myräkkään, joka toi rankkasateita ja myrskypuuskia.
Suomessa pitkän ajan säätilastoja pitävän Ilmatieteen laitoksen mukaan mennyt kesäkuu oli ennätyksellisen lämmin noin puolessa Suomen pitkäaikaisista havaintopaikoista. Ennätyslämpötilat painottuivat maan länsipuoliskolle, missä poikkeamat tavanomaisiin keskilämpötiloihin olivat jopa 4–5 astetta.
– Suomen ylle pääsi kesäkuussa ajoittain voimistumaan korkeapaine ja virtaamaan lämmintä ilmamassaa. Sää oli monin paikoin, etenkin kuun puolivälistä viimeiselle viikonlopulle asti lämmin, ajoittain jopa hyvin kuuma. Kesäkuu olikin laajalti 3–5 astetta tavanomaista lämpimämpi, aivan idässä ja Lapin pohjoisosassa oli 1–3 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Tavallista sateisempaa oli Suomen keskiakselilla Uudenmaan itäosasta Lappiin sekä monin paikoin maan itäosassakin. Sadetta kertyi idässä ja etelässä paikallisesti jopa noin kahden kesäkuun edestä. Normaalia kuivemmaksi kesäkuu jäi maan länsiosassa sekä laajalti Pohjois-Karjalassa, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.
Esimerkiksi Pirkkalassa, Tampereella ja Jyväskylässä kesäkuun keskilämpötila oli noin 20 astetta.
Iso osa kesäkuun sateista tuli monin paikoin kuun viimeisinä päivinä Päivö-myräkän tuotua laajalti rankkoja sateita. Joissain paikoin vettä tuli siis koko kesäkuun keskimääräisiä sademääriä vastaavia tai ylittäviä lukemia. Kovat sateet aiheuttivat paikoin taajamatulvia, myrskypuuskat puolestaan kaatoivat puita ja aiheuttivat sähkökatkoja etenkin itäisessä Suomessa.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Koko kesäkuun suurin sademäärä oli Savonlinnan Punkaharjun Laukansaaren 132 mm.
Kesäkuun lämpöennätys oli lähellä
Kesäkuun korkein lämpötila 33,5 astetta mitattiin 25. päivä kesäkuuta Kankaanpään Niinisalossa. Lukema jäi vain muutaman desimaalin Suomen mittaushistorian korkeimmasta kesäkuun lämpötilasta, joka on Ähtärissä 24. kesäkuuta 1935 mitattu 33,8 astetta. Yli 30 asteen lukemia oli tässä kesäkuussa kuutena peräkkäisenä päivänä 23.–28. kesäkuuta.
Kuukauden kylmin lukema oli pakkasella, kun Lappeenrannan Konnunsuolla oli 2. kesäkuuta -2,6 astetta.
Kesäkuu meni hellepäivissä tilastojen jaetulle kärkisijalle vuodesta 1961 lähtien
Kesäkuu 2020 jää muistiin helteisenä. Kuun aikana oli yhteensä peräti 21 hellepäivää. Hellettä mitattiin jossain päin maata 1. kesäkuuta sekä pitkä yhtenäinen jakso 10.–29. kesäkuuta. Tällä hellepäivien lukemalla kesäkuu on jaetulla ykköstilalla vuoden 1999 kanssa hellepäivien määrässä vuodesta 1961 alkavissa Ilmatieteen laitoksen digitoiduissa tilastoissa. Hellepäivällä tarkoitetaan päivää, jolloin jollain havaintoasemalla on mitattu vähintään 25,1 astetta. Havaintoasemista eniten hellepäiviä oli Turun Artukaisissa, yhteensä 17.
Lue myös: Tämä kesäkuu kipusi jaetulle kärkisijalle hellepäivien määrässä lähes 60 vuoden tilastoissa
Kesäkuun aikana oli muutamilla havaintoasemilla myös niin sanottuja trooppisia öitä. Se tarkoittaa, että lämpötila ei laske yön aikana alle 20 asteeseen.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Juhannus oli tänä vuonna laajalti lämmin maan etelä- ja keskiosassa, osassa maata jopa helteinen. Juhannusaaton korkein lämpötila oli Salon 28,7 astetta, juhannuspäivän puolestaan Kokemäen 28,3 astetta. Tämä oli juhannuspäivän korkein lämpötila 2000-luvulla. Aiempi 2000-luvun korkein juhannuspäivän lukema oli Mäntsälässä vuonna 2016 mitattu 27,4 astetta. Tämän vuoden juhannusaaton korkein lämpötila puolestaan meni jaetulle ykkössijalle 2000-luvun tilastoissa viime vuoden juhannusaaton kanssa. Silloin 28,7 astetta oli Kouvolassa.
Uimavedet lämpenivät hellejaksolla
Kesäkuun räväkin ukkospäivä oli juuri juhannuksen alla 18. kesäkuuta, jolloin maasalamoita havaittiin noin 9 500 kappaletta. Yhteensä kesäkuussa paikannettiin noin 18 000 maasalamaa.
Pintavedet olivat jo paikoin ennen juhannusta 23–24 astetta. Pintavesien lämpötilat olivatkin joillain havaintopaikoilla jo ajankohdan ennätyslukemissa ja jopa 6–9 astetta keskimääräisiä lämpötiloja korkeampia. Juhannuksen jälkeen kovassa hellejaksossa muutamilla havaintopaikoilla pintavesi oli jopa yli 25 astetta. UV-säteily oli kesäkuussa useina päivinä voimakasta etelässä, ajoittain myös maan keskiosassa.
Lue seuraavaksi: Tuore kuukausiennuste: Kesäloma edessä? Heinäkuun alun ennuste ei ehkä ilahduta kaikkia
Päivitetty 1.7.2020 klo 18.10