Kuukausiennuste julki: Keväistä vai talvista säätä tulossa? Ennuste yltää jo pääsiäiseen

Uuden kuukausiennusteen mukaan viikkojen keskilämpötilat ovat koko Suomessa tavanomaista lauhempia maaliskuun lopussa ja huhtikuun alkupäivinä. Pohjoisessa lämpötilat voivat kuitenkin jäädä huhtikuun edetessä tavanomaisiksi tai olla jopa tavanomaista viileämpiä pääsiäisen lähestyessä. Kymmenen vuorokauden päähän yltävien päivittäisennusteiden mukaan ajoittaiset lumisateet ovat mahdollisia maan eteläosassa asti.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 19. maaliskuuta.
– Maaliskuun loppu ja huhtikuun alku mennään Suomessa tämän kuukausiennusteen mukaan tavanomaista lauhemmassa säässä. Tähän aikaan vuodesta se ei kuitenkaan tarkoita pelkkiä lämpöasteita ja vesisateita, vaan lumisateet ovat edelleen mahdollisia koko maassa. Lumitilanne elää viikon aikana sateiden mukaan. Jos etelän ja lännen jo lumettomille alueille tulee lunta, niin se tuskin kuitenkaan pysyy kauan maassa, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.
Kuukausiennuste yltää jo pääsiäiseen asti. Kuukausiennuste näyttää kuitenkin vain koko viikon keskilämpötiloja ja sademääriä, ei yksittäisten päivien säätä.
– Huhtikuun edetessä säätilanteen ennustettavuus heikkenee, mutta lauha sää saattaa jatkua maan etelä- ja keskiosassa. Pohjoisessa tämän ennusteen mukaan palataan ajankohdan tavanomaisen lämpötilan tienoille tai jopa sen kylmemmälle puolelle. Pääsiäisen säätä kuukausiennusteesta ei voi vielä suoraan päätellä, sillä viikon keskilämpötila ei kerro yksittäisten päivien säästä, Anna Latvala sanoo.
Pitkän ajan säätilastojen mukaan terminen kevät alkaa keskimäärin lähes koko maassa maaliskuun jälkipuoliskon ja huhtikuun aikana, ensin maan etelä- ja länsiosassa ja huhti–toukokuun vaihteessa Käsivarren Lapissa asti. Tänä vuonna keväistä on ollut jo paikoin helmikuun puolella.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Nyt voi olla, ettei maaliskuun lyhyt kylmä jakso riittänyt pidentämään etelän talvea ja terminen kevät saattoi alkaa monin paikoin maan eteläosassa jo helmikuun puolella. Lopulliset termisen kevään alkamisen päivämäärät varmistuvat kuitenkin vasta myöhemmin, Anna Latvala toteaa.
Viikko | Ennuste | Sään ennustettavuus |
---|---|---|
24.–30.3. (Viikko 13) | Viikon keskilämpötilat ovat tavanomaista lämpimämpiä. Sademäärät ovat keskimääräistä suurempia. | Hyvä |
31.3.–6.4. (Viikko 14) | Viikko on keskimääräistä lauhempi ja vähäsateisempi. | Kohtalainen |
7.–13.4. (Viikko 15) | Maan etelä- ja keskiosassa tavanomaista lämpimämpi sää voi jatkua, mutta pohjoisessa viikon keskilämpötila on lähellä tavanomaista. Sademäärä on ajankohdalle tavanomainen tai tavanomaista pienempi. | Heikko |
14.–20.4. (Viikko 16) | Maan etelä- ja keskiosassa viikko saattaa olla keskimääräistä lauhempi, pohjoisessa voi olla keskimääräistä kylmempää. Sademäärä on tavanomainen tai tavanomaista suurempi. | Heikko |
Perjantaina ja viikonloppuna 21.–23. maaliskuuta Suomessa vahvistuu korkeapaine.
– Sää on suurimmaksi osaksi poutainen ja aurinkoinen, mutta paikoin on pilvilauttaa tai aamuisin myös sumua. Päivisin maan etelä- ja keskiosan lämpimimmillä paikoilla lämpötila kohoaa 5–10 asteeseen. Viikonloppuna suojasää leviää koko maahan pohjoisinta Lappia myöten. Öisin on vielä pakkasta, Anna Latvala kertoo.
Lue myös Euroopan loppuviikon ennusteesta: Euroopan sää: Espanjassa neljäs myrsky kahden viikon sisällä – Kaakkois-Euroopassa lämpötilat menevät vuoristorataa
Maaliskuun 24. päivä alkava viikko: Suomessa tavanomaista lauhempaa
Uuden kuukausiennusteen mukaan 24. maaliskuuta alkava viikko on Suomessa tavanomaista lämpimämpi. Viikon keskilämpötilat ovat 2–4 astetta keskimääräistä korkeampia. Sateita tulee ennusteen mukaan vähän tavanomaista maaliskuun loppua enemmän.
– Matalapainesää leviää Suomeen ja suureen osaan muuta Eurooppaa. Useimpina päivinä sataa ainakin jossakin päin Suomea. Sateita tulee sekä lumena että vetenä, hetkittäin lumisade on mahdollista etelässä asti. Tästä huolimatta lämpötila saattaa kohota 10 asteeseen viikon aikana, varsinkin paikoin maan etelä- ja keskiosassa. Todennäköisimmin näin lämmintä on Ahvenanmaalla. Pohjois-Suomessa, varsinkin Lapissa, on välillä päivälläkin pikkupakkasta, Anna Latvala ennustaa.
Katso videolta kuukausiennuste lämpötilojen poikkeamista!
Ennusteessa näkyvä tavanomaista suurempi sademäärä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita erityisen runsaita sateita.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Sademäärän suhteen kannattaa muistaa, että maalis- ja huhtikuu ovat tyypillisesti vuoden vähäsateisimmat kuukaudet eikä poikkeaman tarvitse olla suuri näkyäkseen kartalla, Anna Latvala toteaa.
Kuukausiennusteen mukaan 24. maaliskuuta alkava viikko on tavanomaista lämpimämpi Pohjois-Euroopassa sekä Euroopan itäpuoliskolla. Ranskassa viikon keskilämpötilat ovat ajankohdalle tavanomaisia. Espanjassa ja Portugalissa on paikoin jopa tavanomaista kylmempää.
– Euroopassa on laajalti lauha viikko, varsinkin itäosassa. Kreikan ja Turkin kylmä sää vaihtuu nopeasti lämpimään. Pyreneiden niemimaalla sen sijaan on viileää, Anna Latvala sanoo.
Tavallista sateisemman sään kaistale menee Italian ja Balkanin suunnalta Baltian kautta Fennoskandiaan.
Maaliskuun 31. päivä alkava viikko: Edelleen keskimääräistä lämpimämpää säätä Suomessa
Tuore kuukausiennuste näyttää Suomeen tavanomaista lämpimämpää säätä myös 31. maaliskuuta alkavalle viikolle.
– Lauha sää jatkuu Suomessa, mutta tämän kuukausiennusteen perusteella matalapainesää vaihtuu korkeapaineeseen. Sademäärä jää tavanomaista pienemmäksi, jos tämä ennuste toteutuu. Edessä olisi siinä tapauksessa useita aurinkoisia, poutaisia ja keväisen lämpimiä päiviä, Anna Latvala sanoo.
Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa maalis–huhtikuun vaihteessa maan etelä- ja länsiosassa 2–6 astetta, idässä laajalti 2–4 astetta ja pohjoisessa enimmäkseen −2 ja 4 asteen välillä.
Katso kuukausiennuste sateiden poikkeamista!
Kuukausiennuste näyttää tavanomaista lämpimämpää säätä 31. maaliskuuta alkavalle viikolle Pohjois-Euroopasta aina Kreikkaan asti ulottuvalle alueelle. Espanjassa ja Portugalissa olisi yhä paikoin tavanomaista viileämpää.
Keskimääräistä sateisempaa on ennusteen perusteella Italian ja Balkanin seudulla, kun taas Espanjasta Suomeen ulottuvalla alueella sateita voisi tulla tavanomaista vähemmän.
– Eurooppa jakautuu pohjoisen korkeapainesäähän ja etelän sateiseen matalapainesäähän, Anna Latvala toteaa.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Huhtikuun 7. päivä alkava viikko: ”Suomeen saattaa virrata kylmempää ilmaa koillisesta”
Tavanomaista lämpimämpi sää voi jatkua Suomessa maan etelä- ja keskiosassa myös 7. huhtikuuta alkavalla viikolla. Maan pohjoisosaan kuukausiennuste näyttää nyt enimmäkseen ajankohdalle tavanomaisia viikon keskilämpötiloja.
Viikon sademäärä on ennusteen perusteella tavanomainen tai vähän tavanomaista pienempi.
– Näkyvissä ei ole suurta muutosta edeltävään viikkoon nähden. Korkeapaineen paikka siirtyy kuitenkin vähän Pohjois-Euroopassa, jolloin Suomeen saattaa virrata kylmempää ilmaa koillisesta. Sään ennustettavuus kuitenkin heikkenee. Viikkotasolla korkeapaineen siirtyminen näkyy lämpötilassa niin, että maan etelä- ja keskiosassa saattaa olla vielä keskimääräistä lämpimämpää, mutta Pohjois-Suomi lähestyy tavanomaista, Anna Latvala kertoo.
-a3tnakri.jpg)
Muualla Euroopassa viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan 7. huhtikuuta alkavalla viikolla monin paikoin tavanomainen läntisessä Euroopassa, kun taas itäisessä Euroopassa on keskimääräistä lämpimämpää.
Sateita tulisi eteläisessä Euroopassa paikoin tavanomaista enemmän ja pohjoisessa Euroopassa paikoin tavanomaista vähemmän.
Huhtikuun 14. päivä alkava viikko: Miltä näyttää tilanne pääsiäisen tienoilla?
Uuden kuukausiennusteen perusteella 14. huhtikuuta alkava viikko on Suomen etelä- ja keskiosassa vähän tavanomaista lämpimämpi. Pohjoisessa voisi olla hieman tavanomaista viileämpää. Viikon lopussa ja seuraavan viikon alussa vietetään pääsiäistä.
– Säätilanteen ennustettavuus on jo heikko, mutta kylmä koillistuuli voi edelleen puhaltaa Suomessa. Maan etelä- ja keskiosassa on mahdollisesti vähän tavallista lämpimämpää, pohjoisessa vähän tavanomaista kylmempää. On epävarmaa, millä tavalla tämä käytännössä näkyisi säässä: tuleeko viileys koko viikosta vai muutamista kylmistä päivistä. Suomi on etelän matalapaineen alueen ja luoteen korkeapaineen välissä. Sademäärä voi kohota paikoin tavallista suuremmaksi, Anna Latvala toteaa.
Signaalit kuukausiennusteen lämpötilan poikkeamien kartalla Eurooppaan näyttävät jo näin pitkälle menevässä ennusteessa laajalti heikoilta. Euroopan itäreunalla näkyy kuitenkin tavanomaista lämpimämpää säätä.
– Euroopassa olisi lännessä melko tavanomaista lämpötilan suhteen, mikä voi johtua ennusteen epävarmuudesta. Idässä voi olla vielä tavanomaista lämpimämpää. Välimeren ympäristössä sateinen sää saattaa paikoin jatkua, Anna Latvala sanoo.
Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.
Lue seuraavaksi kolmen kuukauden ennuste: Kevään ja alkukesän pitkä ennuste: Tältä näyttää huhti–kesäkuun jakso
Päivitetty 20.3.2025 klo 23.33