Pohjois-Amerikkaa piinaa nyt ilmiö, joka ei meteorologisesti olisi mahdollinen muualla: "Pakkaset kolkuttelevat tropiikkia"
Pohjois-Amerikkaa ja Eurooppaa piinaa kylmin talvi vuosiin. Atlantin toisella puolella kylmyys on saavuttamassa uuden ulottuvuuden, kun lumisateet, jäätävät sateet ja pakkaset kolkuttelevat jo tropiikkia.
Jouduin hieraisemaan silmiäni, kun katsoin aamulla säätilanteen kehittymistä Pohjois-Amerikan yllä. Kanadasta lähtöisin oleva jääkylmä ilmamassa on vaeltamassa hyvin eteläisille leveysasteille ja jopa Meksikon puolella leveysasteilla 25 °N koetaan pakkasia ja lumisateita.
Tilanne ei olisi niin erikoinen, jos lumiset olosuhteet koskisivat vain Meksikon vuoristoalueita ja Yhdysvaltoja, mutta nyt talviset olosuhteet kolkuttelevat jo Köppenin ilmastoluokituksen mukaista tropiikin rajavyöhykettä Meksikon puolella.
Tilanteen erikoisuutta voisi verrata siihen, että samoilla leveysasteilla Arabiemiraattien Dubaissa olisi lumipeite. Käytännössä tämä ei ole kuitenkaan mahdollista ja kerron kohta, miksi.
Kylmän sään taustalla kolme tekijää
Pohjois-Amerikassa koettavan kylmyyden taustalla on tällä hetkellä kolme tekijää:
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Kuluneen talven aikana polaaripyörre on ollut heikompi ja päässyt hajoamaan, minkä seurauksena länsivirtaukset ovat olleet selvästi viime talvea heikommat. Tämän ansiosta kylmää ilmaa on päässyt valumaan Euraasiaan, Eurooppaan ja laajalti myös Pohjois-Amerikkaan.
Yhdysvaltojen Teksasissa mitataan parhaillaan kylmimpiä talvilämpötiloja 30 vuoteen. Suurkaupungissa Dallasissa on nyt liki 30 astetta kylmempää kuin tavallisesti tähän aikaan vuodesta – ja jopa kylmempää kuin osassa Alaskaa. Viikonloppuna Minnesotan osavaltiossa mitattiin jopa 50 astetta pakkasta.
This is unbelievable, record low temperatures in Texas (-13°C/8.6°F). This is in Carrollton, TX#texaswinterstorm #texas #SnowDay #Dallas pic.twitter.com/EQYzZ1LBOA
— Arp;t Agrawal (@AtapiVatapi) February 15, 2021
Pohjois-Amerikan talvisäätä muovaa myös käynnissä oleva La Niña -ilmiö, jonka myötä kylmänpurkuja koetaan tavanomaista useammin erityisesti Yhdysvaltojen pohjoisissa osavaltioissa ja Kanadassa.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Snow in Texas STEER CLEAR: Footage shows an 18-wheeler jackknife on an icy Interstate 10 near Roosevelt, Texas. No serious injuries reported. #texaswinterstorm #RoadSafety #icestorm #Snowmageddon2021 pic.twitter.com/M2reVKmOUq
— Convenience Store News. (@CStoreNews_) February 15, 2021
Voimakas pohjoisvirtaus levittää tällä hetkellä arktisen kylmää ilmamassaa kohti Meksikoa. Tilanne liittyy voimakkaaseen matalapaineeseen, jota ruokkii tällä hetkellä itäisten ja läntisten osavaltioiden välinen huima lämpötilaero.
Kun Teksasin Houstonissa lämpötila on tänään maanantaina –10 astetta, kohoaa se Floridassa vastaavilla leveysasteilla suomalaisittain hellelukemille eli yli 25 asteen. Floridan osavaltiossa voi kehittyä myös vaarallisen voimakkaita ukkosmyräköitä ja jopa tornadoja.
Ei mahdollista Euroopassa, poikkeuksellista Aasiassa
Pohjois-Amerikka on siitä uniikki manner, että siellä voidaan kokea äärimmäisen suuria ja nopeita käänteitä lämpötiloissa. 30 asteen paahtava helle voi yhden yön aikana vaihtua lumipyryyn ja pakkaseen. Tämä ei käytännössä ole mahdollista juuri missään päin Eurooppaa ja olisi poikkeuksellista myös Aasiassa.
Pohjois-Amerikka on valtava manner, joka kattaa monta eri ilmastovyöhykettä. Kanada yltää kauas napapiirin pohjoispuolelle – alueelle, jossa sijaitsee talvipallonpuoliskon hyytävin ilmamassa. Sopivassa sääasetelmassa voimakkailla pohjoistuulilla arktinen ilma voi matkata Pohjois-Kanadasta mantereen yli aina Meksikoon saakka, koska välissä ei ole lämpimiä merialueita. Arktinen ilma pysyy kylmänä mantereen yllä, kun taas sula meri lämmittäisi sitä.
I posted this on my Tourism website today. Ice fog is when the air freezes and you can see the air you’re breathing in. It was -32 Celsius air temperature when I took this... #WINTER #cold #ice #canada pic.twitter.com/pwdUROdLLT
— Borealman (@borealman63) February 12, 2021
Euroopan pohjoispuolella oleva Jäämeri on puolestaan talviaikanakin sula ja se suojelee meitä jonkin verran pohjoisesta tulevilta arktisilta hyökkäyksiltä. Euroopassa kaikista kylmimmät ilmamassat voivat levitä mannerta pitkin vain koillisen tai idän suunnalta. Tällöin ilmavirtauksen pyyhkäisymatka mantereen yli on maksimaalinen, eivätkä sulat merialueet pääse lämmittämään ilmaa. Koillis- ja itävirtaukset ovat kuitenkin Euroopassa harvinaisempia kuin muut tuulen suunnat.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Wild skating - Day2.#skating #schaatsen #winter #Sunday #Zondag #weekend #NL #Europe #Nederland #Netherlands #Holland #ice pic.twitter.com/aVIagCcQOf
— Dan Mawdesley (@danmawdesley) February 14, 2021
Aasiassa toki kylmää ilmaa voisi periaatteessa valua Siperiasta Kiinan halki aina kohti Kaakkois-Aasian paratiisirantoja, mutta välissä olevat korkeat vuoret muokkaavat kuitenkin ilmavirtauksia. Näin ollen kylmimmät ilmat eivät ainakaan yhtä säännöllisesti pääse Aasiassa etenemään niin matalille leveysasteille kuin ne Pohjois-Amerikassa tekevät.
Pohjoisen pallonpuoliskon eteläisimmät havainnot lumisateesta lähellä merenpinnan tasoa saattavat olla läheltä leveyspiiriä 20 °N, kun tarkastellaan alavaa maata, eikä vuoristoja. Esimerkiksi leveyspiirillä 22 °N sijaitseva Hong Kong on tiettävästi kokenut lumisadetta useampaankin otteeseen vuosikymmeniä sitten. Tammikuussa 2016 lämpötila laski Hong Kongin kukkuloilla pakkasen puolelle.
Samoilla leveysasteilla sijaitseva Dubai ei kuitenkaan nykyilmastossa tule koskaan näkemään lumisadetta, sillä pohjoisesta saapuvalla kylmällä ilmamassalla olisi vastassaan lukuisia vuorijonoja ja hyvin lämmin Persianlahti.
Lue seuraavaksi: Kylmä ei heti hellitä: “Pakkasta voi olla etelässäkin jopa 30 astetta” – talvilomien alkua uhkaa lumipyry! Katso ennuste
Päivitetty 16.2.2021 klo 11.22