Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Pitkä ennuste marras–tammikuulle: Räväkkä signaali Suomen yllä –…
Vuodenaikaisennuste |

Pitkä ennuste marras–tammikuulle: Räväkkä signaali Suomen yllä – näin meteorologi kommentoi talven alkua

Marraskuisen pilvistä.
Suomelle on tyypillistä vaihteleva sää, jolloin lauhat virtaukset ja pohjoisenpuoleiset kylmemmät tuulet voivat vuorotella. Arkistokuva: Pirjo Räisänen, Tohloppi, Tampere, 14.11.2020

Pitkä ennuste marras–tammikuulle näyttää Suomeen selvästi keskimääräistä lämpimämpää kolmen kuukauden jaksoa. Etenkin maan pohjoisosassa sateita tulisi hieman tavanomaista enemmän. Marras–tammikuusta ennakoidaan tavanomaista lämpimämpää myös muualle Eurooppaan.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut 5. lokakuuta kolmen kuukauden ennusteen eli niin sanotun vuodenaikaisennusteen marras–tammikuulle. Ennusteen lämpötilakartalla on räväkkä punaoranssi väri Suomeen merkkinä selvästi keskimääräistä lämpimämmästä säästä.

– Vuodenaikaisennusteen mukaan sää on marras–tammikuun jaksolla Suomessa 1–2 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Poikkeama keskimääräisestä on sama 1–2 astetta tavanomaista lämpimämpään suuntaan lähes koko Euroopan alueella. Vain Britteinsaarilla ja Välimeren itäosassa poikkeama on hieman pienempi, molemmilla alueilla 0,5–1 astetta. Suomen itäpuolelta löytyy jopa yli 2 astetta keskimääräistä lämpimämmän sään alueita, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

ECMWF:n ennuste lämpötilojen poikkeamista marras–tammikuulle 2023–2024 Eurooppaan. Jaksosta ennakoidaan Suomessa ja muuallakin Euroopassa keskimääräistä lämpimämpää.
ECMWF:n ennuste lämpötilojen poikkeamista marras–tammikuulle 2023–2024 Eurooppaan. Jaksosta ennakoidaan Suomessa ja muuallakin Euroopassa keskimääräistä lämpimämpää.

– Yksittäisiä kuukausia tarkasteltaessa ei Suomen osalta mikään kuukausi nouse erityisesti esiin, vaan kaikki kuukaudet marraskuusta tammikuulle ovat aikalailla tasaisesti keskimääräistä lämpimämpiä.

Terminen talvi alkaa pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimäärin jo lähes koko Lapissa marraskuun alkuun mennessä, maan itä- ja keskiosassa enimmäkseen 1.–21. marraskuuta ja etelässä ja lännessä vasta marraskuun puolivälistä joulukuun puoliväliin ulottuvalla ajanjaksolla.

– Lapissa on alettu jo lokakuun alkupuolella ainakin paikoin olla lähellä termisen talven alkua, mutta tämän tuoreen kolmen kuukauden ennusteen perusteella ainakaan eteläisessä Suomessa ei kannata odotella aikaista talvea, Joonas Koskela toteaa.

Termisen talven keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020.
Termisen talven keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca

Osassa Suomea hieman tavanomaista sateisempaa marras–tammikuun jaksolla

Vuodenaikaisennusteessa on joitain merkkejä vähän keskimääräistä sateisemmasta säästä osaan Suomea marras–tammikuulle.

– Sademäärä tulevalla kolmen kuukauden jaksolla on ennusteen mukaan Suomessa maan etelä- ja keskiosassa sekä paikoin Länsi-Lapissa enimmäkseen lähellä tavanomaista, tai ainakaan merkittävää poikkeamaa tavanomaisesta ei ole näkyvissä. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun seudulla sekä itärajan tuntumassa koko maan pituudelta sademäärä voi olla hieman tavanomaista runsaampi, Joonas Koskela sanoo.

Suuressa osassa Eurooppaa marras–tammikuun sademäärä on ennusteen mukaan lähellä tavanomaista, mutta esimerkiksi Välimerellä ja Länsi-Euroopassa sataa paikoin keskimääräistä enemmän.

ECMWF:n ennuste sademäärien poikkeamista marras–tammikuulle 2023–2024 Eurooppaan. Ennuste näyttää Suomeen paikoin hieman tavanomaista sateisempaa ja paikoin ajankohdalle keskimääräisiä sademääriä.
ECMWF:n ennuste sademäärien poikkeamista marras–tammikuulle 2023–2024 Eurooppaan. Ennuste näyttää Suomeen paikoin hieman tavanomaista sateisempaa ja paikoin ajankohdalle keskimääräisiä sademääriä.

Suomeen on odotettavissa kolmen kuukauden jaksolle meille tyypillistä vaihtelevaa säätä.

– Ilmanpaine-ennusteen mukaan selvä matalapaineen alue kattaa laajan osan Atlanttia. Toinen selkeä matalamman ilmanpaineen alue on Suomen koillispuolella. Näiden kahden alueen välissä ilmanpaine-ennusteessa ei näy poikkeamaa tavanomaisesta. Tavanomaista lämpimämmän sään ennustetta tukisi se, jos matalapaineita liikkuisi Atlantilta Pohjois-Euroopan yli koilliseen melko pohjoista reittiä. Tällöin vallitsevat ilmavirtaukset olisivat enimmäkseen lauhoja ja etelän ja lännen väliltä, mutta ajoittain toki myös kylmemmät pohjoisenpuoleiset tuulet pääsisivät vallalle, Joonas Koskela pohtii.

Lue myös:

Säätilastojen mukaan pysyvä lumi tulee pohjoisessa Lapissa keskimäärin jo lokakuun loppupuoliskolla, mutta lännessä ja etelässä laajalti vasta joulukuun loppupuoliskolla, rannikoilla paikoin vasta tammikuun puolella.

Pysyvän lumipeitteen keskimääräinen saapumisaika tilastoissa 1991–2020.
Pysyvän lumipeitteen keskimääräinen saapumisaika tilastoissa 1991–2020.

Kolmen kuukauden pitkä ennuste voi toteutua monella tavalla

Sään vuodenaikaisennusteessa lasketaan lämpötila-, sademäärä- ja ilmanpainepoikkeamat peräti kolmen kuukauden mittaiselle ajanjaksolle.

Suomen säälle ovat kuitenkin ominaisia erittäin suuret vaihtelut, joten vuodenaikaisennusteen perusteella ei pysty toteamaan mitään yksittäisten viikkojen säätyypistä. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi olla hyvin suurta.

Kolmen kuukauden vuodenaikaisennuste lasketaan koko maailmaan, mutta sen pääasiallinen käyttötarkoitus on tropiikin ilmiöiden, kuten ENSO-kierron eli El Niño - ja La Niña -kierron seuraaminen ja ennustaminen. Pohjoisten leveysasteiden vaihtelevan sään ympäristössä kolmen kuukauden ennusteen tarkkuus on selvästi heikompi kuin tropiikissa.

ENSO-kierrossa on parhaillaan menossa El Niño -vaihe.

– El Niño jatkanee voimistumistaan tammikuulle asti, Joonas Koskela toteaa.

El Niño nostaa tyypillisesti maapallon keskilämpötilaa.

Lue seuraavaksi: Mikä on El Niño ja miten se syntyy?

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 5.10.2023 klo 19.20

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat