Mainos latautuu…

Mikä on El Niño ja miten se syntyy?

Trooppiset sääilmiöt
Tyynen valtameren atolleja.
Tyynen valtameren atolleja. Kuva: Markus Mäntykannas, Tonga

El Niño on tropiikissa syntyvä ilmiö, joka vaikuttaa säähän eri puolilla maapalloa. Sen aikana sateet voimistuvat toisaalla, kun taas osa alueista kärsii tukahduttavasta kuumuudesta ja kuivuudesta.

El Niño -ilmiö toistuu 3–7 vuoden välein ja sen kesto on keskimäärin 1–1,5 vuotta. Ilmiö saa alkunsa Tyynellä valtamerellä.

Miten El Niño syntyy?

El Niño syntyy, kun Tyynellä valtamerellä tropiikissa olevat merivirrat heikkenevät ja meriveden lämpötila pääsee kohoamaan Etelä-Amerikan länsirannikolla ja vastaavasti laskemaan Tyynen valtameren länsiosassa Indonesiassa.

Tyypillisenä vuotena, kun Tyynen valtameren ilmavirtaukset ja merivirrat ovat neutraalissa vaiheessa, itätuulet pakkaavat päiväntasaajan lämmintä pintavettä kohti Kaakkois-Aasiaa ja Indonesiaa. Vastaavasti Etelä-Amerikan länsirannikolla esiintyy itätuulen seurauksena voimakasta meriveden kumpuamista, jolloin syvemmistä kerroksista nousee normaalitilanteessa pintaan viileää vettä. Tämän johdosta normaalitilanteessa Tyynen valtameren itäosassa on pysyvä korkeapaine ja sademäärät ovat verrattain vähäisiä. Tyynen valtameren länsiosassa puolestaan on matalapaine, jonka yhteydessä lämpimän meren yllä esiintyy runsaita sateita.

El Niño kellauttaa tilanteen päälaelleen: kun itävirtaukset heikkenevät, lämmintä merivettä ei kulkeudu enää Indonesiaan saakka ja meriveden pintalämpötila kohoaa Etelä-Amerikan länsipuolella. Tämä johtaa tavanomaista korkeampaan ilmanpaineeseen ja kuivaan säähän Indonesian edustalla, kun taas Tyynen valtameren itäosassa sademäärä kasvaa merkittävästi meriveden lämmetessä.

El Niño -ilmiön aikana merivesi lämpenee Tyynen valtameren itäosassa ja viilenee Indonesian edustalla.
El Niño -ilmiön aikana merivesi lämpenee Tyynen valtameren itäosassa ja viilenee Indonesian edustalla. Lämmintä pintavettä palautuu itään päin, kun itävirtaus heikkenee. Kuva: Foreca

Miten El Niño vaikuttaa maapallomme säähän?

El Niño on joissain osissa maapalloa pelätty ilmiö, sillä se vaikuttaa radikaalisti säähän. Pohjoisen pallonpuoliskon talvikuukausien aikana El Niño lisää kuumuutta ja kuivuutta Kaakkois-Aasiassa, esimerkiksi suomalaisten suosimassa lomakohteessa Thaimaassa, kun taas esimerkiksi osassa Etelä-Amerikkaa paikalliset rankkasateet lisääntyvät.

El Niño heikentää taifuunien todennäköisyyttä Tyynen valtameren länsiosassa, mutta trooppiset syklonit saattavat lisääntyä Mikronesian itäpuolella, missä meriveden lämpötila kohoaa.

Yhdysvalloissa El Niño voi poikkeuttaa keskileveysasteiden suihkuvirtauksen tavanomaista eteläisemmälle reitille, minkä vuoksi eteläisissä osavaltiossa talvi on kostea, märkä ja kylmä. Sen sijaan Kanadan länsiosassa ja osassa Alaskaa talvi on hyvin leuto.

El Niño -ilmiö vaikuttaa säähän hyvin laajoilla maapallolla. Suomalaisten suosimissa lomakohteissa Kaakkois-Aasiassa sää voi olla tukahduttavan kuumaa ja kuivaa.
El Niño -ilmiö vaikuttaa säähän hyvin laajoilla alueilla maapallolla. Suomalaisten suosimissa lomakohteissa Kaakkois-Aasiassa sää voi olla tukahduttavan kuumaa ja kuivaa. Kuva: Foreca

Kun El Niño vaikuttaa pohjoisen pallonpuoliskon kesäkuukausina, vaikutukset ovat hieman erilaiset. Kuivuus ja kuumuus jatkuvat yhä osassa Kaakkois-Aasiaa, minkä seurauksena monsuunisateet heikkenevät esimerkiksi Intiassa. Tämä lisää maastopalojen riskiä, äärimmäisen korkeita lämpötiloja ja vaikeuttaa merkittävästi maanviljelystä.

Eteläisellä pallonpuoliskolla Australiassa koetaan El Niñon aikoihin kuiva ja tavanomaista lämpimämpi talvi. 

El Niñon vaikutukset pohjoisen pallonpuoliskon kesäkuukausina ovat vähäisemmät.
El Niñon vaikutukset pohjoisen pallonpuoliskon kesäkuukausina ovat vähäisemmät. Kuva: Foreca

Vaikuttaako El Niño Suomen säähän?

El Niñon vaikutuksista Euroopan säähän on ristiriitaista tietoa. Osa tutkimustuloksista viittaa siihen, että Välimeren maissa voimakkaan El Niñon aikana talvisateet lisääntyisivät ja pohjoisempana Euroopassa voidaan kokea kylmää talvisäätä, mutta säännöllistä toistuvuutta ei ole voitu osoittaa. Näin ollen Suomen osalta El Niñon vaikutukset jäävät tyypillisesti vähäisiksi, eikä sen vaikutuksista ole selvää näyttöä.

Lue seuraavaksi: Mikä on La Niña ja miten se syntyy?

Päivitetty 12.1.2023 klo 14.00

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa