Mainos latautuu…

Katupöly voi aiheuttaa lievän koronan kaltaisia oireita: Pahin katupölykausi kestää 3–6 viikkoa

Ilmanlaatu
Ilmassa oleva pöly voi aiheuttaa allergiaoireita keväisin.
Ilmassa oleva pöly voi aiheuttaa oireita keväisin. Kuva: Pixabay

Katupöly on hienoksi jauhautunutta hiekoitushiekkaa ja tiesuolaa. Suomessa oirehditaan tyypillisesti lumien sulamisen jälkeen keväällä, kun kaikki talven aikana kerääntynyt pöly pääsee ilmaan. Tilannetta pahentaa se, että samaan aikaan allergiaoireita aiheuttaa myös siitepöly.

Pahin katupölykausi alkaa Suomessa tyypillisesti heti lumien sulamisen jälkeen. Maan etelä- ja keskiosassa oireet voivat alkaa jo maaliskuun puolella, pohjoisempana vasta huhti- tai toukokuussa. Katupöly heikentää keväisin ulkoilman laatua keskimäärin noin 3–6 viikon ajan.

Mitä katupöly on?

Hengitysilmaan tempautunut katupöly sisältää runsaasti terveydelle haitallisia hiukkasia. Katupöly on suurilta osin hienoksi murskautunutta hiekoitushiekkaa ja tiesuolaa, mutta mukana voi olla myös ajoneuvoista irronneita metalleja tai renkaiden kumihiukkasia.

Katupöly sisältää tämän lisäksi kasvijäänteitä, bakteereita ja homeita.

Katupölyn putsausoperaatio on paikallaan kuivassa ja aurinkoisessa säässä.
Katupölyn putsausoperaatio on paikallaan kuivassa ja aurinkoisessa säässä. Näin saadaan laskettua pölypitoisuuksia ja oirehdintaa. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, arkistokuva

Katupölyn aiheuttamat oireet

Kuiva ja aurinkoinen sää pahentaa katupölytilannetta ja tuuli levittää pölyä herkästi ympäristöönsä. Kostea ilma ja siinä oleva vesihöyry sitovat itseensä ilmassa olevia epäpuhtauksia, joten sade ja kostea sää helpottavat oireilua.

Katupöly aiheuttaa hengitystieoireita, jotka voivat muistuttaa siitepölyn tai koronaviruksen laukaisemia oireita. Yleensä katupölyyn liittyvät oireet ovat kuitenkin virusinfektiota, kuten koronaa tai influenssaa, lievempiä ja ne helpottavat sisätiloissa altistuksen poistuttua. Katupöly ei lähtökohtaisesti aiheuta esimerkiksi kuumetta, joka on yksi koronan yleisimpiä oireita.

Tyypillisimpiä katupölyyn liittyviä oireita ovat seuraavat:

  • hengenahdistus
  • kuivalta tuntuva kurkku
  • yskä
  • silmien kirvely
  • nenän vuotaminen
  • liman eritys
  • hengitysteiden vinkuminen.
Katupölyoireita esiintyy keväisin keskimäärin 4–6 viikon ajan.
Katupöly heikentää keväisin ulkoilman laatua noin 3–6 viikon ajan. Kuva: Pixabay

Katupölystä lukuisia terveyshaittoja

Katupölyn sisältämät karkeat hiukkaset lisäävät tulehdus- ja keuhkokuumeriskiä, mikäli niitä päätyy toistuvasti hengitysilmaan. Katupöly on haitallista erityisesti hengitystie- ja sydänsairauksista kärsiville ja voi korostaa perussairauden oireita.

Myös lasten astmariskin on katsottu kasvaneen katupölyn vuoksi. Katupölyn sisältämät hiukkaset voivat päätyä myös sisätiloihin, mikäli ovia ja ikkunoita pidetään paljon auki.

Keväisin voikin olla vaikea päätellä, johtuvatko hengitystieoireet katu- vai siitepölystä, sillä molemmat kaudet ajoittuvat päällekkäin. Katupölyoireita voi yrittää helpottaa käyttämällä P2-tason hengityssuojainta.

Lue seuraavaksi: Siitepöly: Miljoona suomalaista oirehtii

Lähteet: Hengitysliitto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Päivitetty 13.4.2023 klo 10.28

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa