Mainos latautuu…

Lämpösumma – mihin sitä tarvitaan?

Termiset vuodenajat
Toukokuun värejä Raaseporissa.
Toukokuun värejä Raaseporissa. Kuva: Foreca

Vuorokauden keskilämpötila saadaan laskemalla keskiarvo kolmen tunnin välein tehdyistä lämpötilahavainnoista. Lämpösummassa nämä keskilämpötilat lasketaan yhteen siten, että päättyneen vuorokauden keskilämpötila lisätään aina edellisten summaan.

Nollan yläpuolella oleva keskilämpötila kasvattaa lämpösummaa, alapuolella oleva laskee. Lämpösumman avulla seurataan sekä termisten vuodenaikojen vaihtumista että kasvukauden tehoisaa lämpösummaa.

Osa puista on jo silmuilla Etelä-Suomessa maaliskuussa 2020.
Kasvukausi alkaa maan eteläosassa keskimäärin huhtikuun loppuun mennessä. Osa puista oli jo silmuilla Etelä-Suomessa maaliskuussa 2020. Kuva: Markus Mäntykannas

Terminen kasvukausi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila nousee keväällä +5 celsiusasteeseen eikä maassa ole lumipeitettä. Tehoisa lämpösumma, jota kutsutaan myös tehoisan lämpötilan summaksi, on vuorokauden keskilämpötilan +5 asteen ylittävä osa. Jos vuorokauden keskilämpötila on +8 astetta, tehoisan lämpötilan summa kasvaa 3 asteella. Kasvukauden aikana olevat kylmemmät päivät eivät laske tehoisaa lämpösummaa; kasvukauden eteneminen vain pysähtyy hetkeksi.

Kasvukausi ja tehoisan lämpösumman kasvu loppuu syksyllä, kun keskilämpötila laskee +5 asteen alapuolelle.

Päivitetty 5.5.2020 klo 13.29

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa