Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Stratosfäärin virtauksissa äkkikäänne: "Vaikuttaa väistämättä…
Blogi |

Stratosfäärin virtauksissa äkkikäänne: "Vaikuttaa väistämättä Suomen säähän"

Lunta on nyt ajankohtaan nähden paikoitellen harvinaisen paljon.
Yläilmakehän länsivirtausten voimistuminen tietää Suomeen lähiaikoina lukuisia matalapaineita ja runsaita sateita. Suuressa osassa maata sateet tulevat lumena, joten tammikuun vaihtuessa helmikuuksi lunta voikin paikoitellen olla vuodenaikaan nähden hyvin paljon. Kuva: Maija Savolainen, Nurmes

Stratosfäärin eli yläilmakehän länsivirtauksissa nähdään kuluvalla viikolla jyrkkä käänne, joka vaikuttaa väistämättä myös Suomen säähän. Virtaukset voimistuvat leveyspiirillä 60 °N ensimmäistä kertaa tänä talvena pitkän ajan keskiarvoa voimakkaammiksi. Suomessa tämä näkyy sään lauhtumisena ja suurina sadekertyminä.

Lähes taukoamatonta kylmyyttä ehti tällä erää jatkua yli kolmen ja puolen kuukauden ajan lokakuulta aina tammikuun puolivälin yli ennen kuin Pohjois-Euroopan suursäätilaan saatiin huomattava ja pitkäkestoisempi muutos. Kuluvasta ja vielä seuraavastakin, 29. tammikuuta alkavasta viikosta, ennustetaan Suomeen normaalia lämpimämpää. Tämä on ensimmäinen kerta sitten syyskuun, kun ennusteessa näkyy näinkin pitkäkestoinen lauhan säätyypin jakso.

Useamman kuukauden mittaisen kylmän säätyypin syitä pohdin edellisessä blogitekstissä. Yhtenä syypäänä voi olla Tyynellä valtamerellä vallitseva El Niño -ilmiö, jonka aikana tavanomaista kylmemmän sään todennäköisyys voi talvikuukausina kasvaa Suomen ympäristössä. Muualla maapallolla tilanne on kuitenkin ollut täysin päinvastainen, sillä tyypillisesti El Niño nostaa planeettamme keskilämpötilaa.

Nyt tämä Pohjois-Euroopan hyytävä kuvio on viimein nujertumassa, ja lämpötiloissa onkin jo nähty jyrkkä nousu. Yläilmakehän länsivirtaukset ovat parhaillaan voimistumassa selvästi, mikä lisää epävakaisen, lauhan ja tuulisen säätyypin todennäköisyyttä.

ECMWF:n ennusteessa stratosfäärin länsivirtausten odotetaan pysyvän selvästi alkutalvea voimakkaampina koko tammikuun lopun ja helmikuun ajan, mikä voi tarkoittaa, ettei joulu–tammikuun kaltaisia pitkäkestoisia paukkupakkasjaksoja enää tänä talvena koeta. Uskaltaisinkin tämän ennusteen perusteella arvioida, että tammikuun alun kaltaiset hirmupakkaset ovat tältä talvelta ohi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Ennuste stratosfäärin länsivirtauksista
Stratosfäärissä leveyspiirillä 60 °N länsivirtaukset voimistuvat selvästi ja ovat ylittämässä jopa pitkän ajan keskiarvon (punainen paksu viiva). ECWMF:n parviennusteen keskiarvo (sininen paksu viiva) ennakoi länsivirtausten pysyvän keskiarvon yläpuolella koko helmikuun ajan. Tämä pienentää alkutalven kaltaisten pitkien ja hyisten pakkasjaksojen todennäköisyyttä. Kuva: ECMWF (ennuste 21.1.2024)

Stratosfäärissä länsivirtaukset voimistuvat, polaaripyörre tiivistyy

Stratosfäärin länsivirtausten voimakkuutta voidaan käyttää yhtenä "meteorologisena mittarina", kun arvioidaan suursäätilan kehittymistä Suomen leveysasteilla. 

Kun länsivirtaukset noin 30 kilometrin korkeudessa ovat Suomen leveysasteilla tavanomaista voimakkaammat, napa-aluetta kiertävä polaaripyörre on tiivis ja voimakas. Tämä tarkoittaakin keskimäärin sitä, että matalapainetoiminta on vilkasta ja länsivirtaukset voimistuvat myös alempana ilmakehässä.

Nyt olemme astumassa tähän vaiheeseen, eli tammikuun loppupuolella Suomessa vallitsevana tuulen suuntana näyttäisi olevan länsi ja useitakin matalapaineita on tyrkyllä lännestä käsin. Tässä säätyypissä on myös keskimäärin melko lauhaa, eli paukkupakkaset ovat ainakin toistaiseksi ohi.

Stratosfäärin länsivirtausten elpyminen näkyi ennusteessa ensimmäistä kertaa jo tammikuun alkupuolella. Silloin spekuloimme blogissamme mahdollista säätyypin muutosta kuun jälkimmäisellä puolella, ja ennuste näyttää nyt käyvän toteen. Yläilmakehän virtauksilla on siis suuri merkitys säähämme myös täällä maanpinnalla.

Usein stratosfäärissä tapahtuvat muutokset pystytään ennustamaan pidemmälle aikavälille kuin sään kehitys alempana ilmakehässä troposfäärissä. Stratosfäärin ja troposfäärin kytkökset eivät kuitenkaan ole aina samanlaisia, eli äkilliset ilmavirtausten tai lämpötilan muutokset yläilmakehässä vaikuttavat alailmakehään aina vähän eri tavalla ja eri paikoissa.

NAO
Länsivirtausten voimistuminen liittyy positiiviseen NAO-indeksiin (kuvan ennusteessa sininen palkki). NAO:n positiivisen vaiheen todennäköisyys näyttäisi pysyvän melko korkeana helmikuun alkuun saakka. Sen jälkeen ennusteen epävarmuus kasvaa. NAO kuvastaa ilmanpainejakaumaa Pohjois-Atlantin ja Azoreiden välillä siten, että NAO:n positiivisessa vaiheessa Islannin seudulla on keskiarvoa matalampi ilmanpaine ja Azoreilla korkeapaine. Tällöin Euroopassa vallitsevat pääosin länsivirtaukset ja sää on tyypillisesti Pohjois-Euroopassa epävakaista ja lauhaa, kun puhutaan talvikuukausista. NAO:n negatiivisessa vaiheessa tilanne on päinvastainen ja säätyyppi on kylmää, kuten esimerkiksi kuluneen joulukuun aikana ja tammikuun alkupuoliskolla. Kuva: ECMWF (ennuste 21.1.2024)

Mutta mitä sitten tapahtuu, jos stratosfäärissä länsivirtaukset ovatkin normaalia vaisumpia tai kääntyvät peräti itävirtauksiksi? Tämä voi johtaa polaaripyörteen hajoamiseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Aikaisemmin tämän talven aikana länsivirtausten voimakkuus Suomen leveysasteilla oli lähes taukoamatta keskiarvon alapuolella, mikä näkyi länsivirtausten ja samalla myös polaaripyörteen heikkenemisenä ja venymisenä. Ajoittain pohjoisen napa-alueen polaaripyörre siirtyi pohjoisnavan ympäristöstä kohti etelää ja peitti alleen suuren osaa pohjoista Eurooppaa. Niinpä pakkanen pääsi meillä kiristymään, kun napa-alueen arktinen ilmamassa valui Manner-Eurooppaan saakka.

Lue myös: Mikä on NAO, ja miten se vaikuttaa Suomen säähän?

Lähes metrin nietokset pian mahdollisia

Sään kuukausiennuste ennakoi meille nyt kahta normaalia lauhempaa ja sateisempaa viikkoa. Lauhtumisesta huolimatta valtaosa sateista näyttäisi tulevan maan keski- ja pohjoisosassa silkkana lumena, ja niinpä onkin mielenkiintoista nähdä, minkälaisia lumensyvyyksiä pian mitataan.

Vaikka sään ennustetaan olevan pitkän ajan keskiarvoa lämpimämpää, lauhtuminen ei tällä erää näytä niin voimakkaalta, että se uhkaisi sulattaa lumia, vaan päinvastoin. Lumitöitä on kuluvana talvena saanut paiskia kautta maan, eikä loppua näy. Lähinnä eteläisessä ja lounaisessa Suomessa sateet ovat ajoittain räntää ja vettä, mutta lumityöt eivät ole loppumassa etelästäkään.

Hiihtämistä lumipyryssä
Hiihtämään on kuluvana talvena päässyt myös eteläisimmässä Suomessa, kun lunta on keskivertoa enemmän. Kuva: Juhani Peltonen, Turku, 21.1.2024

Arvioisin, että paikoitellen lumensyvyydet voivat maan keski- ja pohjoisosassa tammikuun lopussa lähestyä metrin rajapaalua. Eurooppalaisen ennusteen mukaan lumensyvyys voi tammikuun lopun aikana yltää 90 senttimetriin Pohjois-Pohjanmaan itäisissä osissa sekä paikoin Lapissa. Etelässä ja lounaassa lumensyvyyden kasvu riippuu lauhojen jaksojen pituudesta ja mahdollisista vesisateista. Nämä yhdessä painavat lumivaippaa tehokkaasti kasaan.

Vuosi sitten tammikuussa 2023 suurin lumensyvyys oli 92 cm ja se mitattiin Puolangan Paljakassa kuukauden viimeisenä päivänä. Tätäkin suurempia nietoksia havaittiin tammikuussa 2020, kun lumensyvyys ylitti muutamalla asemalla Lapissa metrin rajan. Esimerkiksi Kittilän Pokassa lunta oli 30.1.2020 peräti 111 cm ja Sodankylän Vuotson havaintoasemalla 102 cm.

Suurimmat lumensyvyydet ma 22.1. klo 21 mennessä
HavaintoasemaLumensyvyys (cm)
Puolanka Paljakka83
Kittilä Kenttärova82
Rautavaara Ylä-Luosta81
Juuka Niemelä78
Sotkamo Tuhkakylä77
Kittilä Pokka76
Kuusamo Teeriranta76
Nurmes Mujejärvi76
Ristijärvi Mustavaara76
Suomussalmi Pesiö75

Lue seuraavaksi: Tältä näyttää helmi–huhtikuun pitkä ennuste – näin meteorologi kommentoi lopputalven ja alkukevään tilannetta

Markus Mäntykannas
meteorologi

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat